14 C
București
marți, 30 aprilie, 2024

Primăria Sectorului 1 a fost amendată cu 300.000 de lei de Garda de Mediu

Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, a fost amendată de Garda de Mediu cu 300.000 de lei, potrivit Gândul.

Pe 18 ianuarie 2023, Alexandru Pânișoară, președinte al Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU), anunța că sesizează Garda Națională de Mediu în legătură cu un focar de infecție de pe Strada Drumul Carierei din Sectorul 1.

Acesta a spus că „autoritatea publică nu ia nicio măsură, contrar obligațiilor legale“, iar situația este „inadmisibilă și alarmantă“.

În prezent, Alexandru Pânișoară îl acuză pe primarul din Sectorul 1, în cazul de față Clotilde Armand, că nu este preocupat de problemele societății și îmbunătățirea calității vieții în sector.

Chiar dacă are toate pârghiile necesare, primarul preferă să tergiverseze aceste activități în detrimentul cetățenilor.

„Autoritatea nu se preocupă să rezolve problemele, ci să conteste niște sancțiuni pe care, pe bună dreptate, le primește.

Da, legal, Clotilde Armand, ca primar, are obligația să se apere, altfel vine Curtea de Conturi și o întreabă de ce nu a contestat.

Dar, practic, în loc să se apuce să ia măsuri, să igienizeze zona respectivă, având – de altfel – toate instrumentele și mijloacele, Clotilde Armand nu o face.

Zona, în tot acest timp, se degradează din ce în ce mai mult. E un focar de infecție…“, spune Pânișoară.

Ce trebuia să facă Clotilde Armand

Pânișoară a detaliat și procesul legal care ar fi trebuit să fie aplicat de primarul Sectorului 1.

„Primul pas este ca primăria să notifice proprietarul că într-un anumit interval de timp trebuie să igienizeze terenul.

Dacă acesta nu reacționează, primarul are temei legal să dea dispoziție ca ADP-ul și Poliția Locală, însoțite chiar de Poliția Română, să intre pe terenul respectiv, să curețe tot ce este acolo, să emită o factură și să o transmită proprietarului, pentru ca acesta să suporte costurile operațiunii”, a spus Alexandru Pânișoară pentru Gândul.

Garda de Mediu, câștig de cauză și după contestațiile lui Clotilde Armand

Garda de Mediu susține că, după controlul efectuat de comisari, Primăria Sectorului 1 ar fi trebuit să „implementeze măsuri de prevenire a formării de stocuri de deșeuri care, prin cantitate sau natura lor, să poată genera fenomene de poluare sau risc de incendiu”.

Cu toate astea, Primăria Sectorului 1 a preferat să conteste cele 3 amenzi contravenționale, în valoare de 300.000 de lei.

Cu toate acestea, „Garda Națională a avut câștig de cauză” în urma acestor contestații.

Primăria Sectorului 1 a făcut apel.

„Am sesizat Garda Națională de Mediu cu privire la deșeurile de pe Drumul Carierei din Sectorul 1.

Sectorul 1 a fost amendat cu 300.000 de lei! În loc să ia măsuri să igienizeze zona, care arată din ce în ce mai rău, primarul Clotilde Armand a contestat în instanță amenzile, unde a pierdut.

Banii și sănătatea noastră! Incompetența ne costă și bani, și sănătate!”, a scris, ulterior, Pânișoară pe pagina sa de Facebook.

Latest news
știri