Planul Industrial Green Deal a fost lansat de către Președintele Comisiei Europene. Acest plan face parte din eforturile UE de a ține pasul cu o cursă mondială a schemelor de subvenții pentru industriile ecologice. Întrucât UE urmărește neutralitatea climatică până în 2050, industriile cheie, cum ar fi producția de turbine eoliene, panouri solare și vehicule electrice cu baterii, trebuie să fie pregătite să furnizeze tehnologiile necesare pentru decarbonizarea economiei. Prin urmare, țările din întreaga lume stimulează schemele de subvenții pentru industriile verzi, a spus Von der Leyen, menționând Japonia, India, Marea Britanie, Canada și Legea SUA pentru Reducerea Inflației. „De mult timp, susținem că lupta împotriva schimbărilor climatice este o necesitate”, a precizat președintele Comisiei. Cu toate acestea, au fost exprimate îngrijorări că schemele de subvenții externe ar putea încuraja industriile verzi să mute producția în alte țări sau să construiască noi fabrici în afara Europei. Pentru a crește capacitatea europeană de producție a tehnologiilor verzi, Comisia va propune un nou „Lege privind industria net zero” până la jumătatea lunii martie.
Se va accelera acordarea de permise verzi
Aceasta, a spus Von der Leyen, „va stabili ținte pentru ceea ce avem nevoie până în 2030, deoarece există o ecuație simplă: doar ceea ce este măsurat se realizează”. Noua lege „se va concentra pe tehnologiile cheie pentru trecerea la zero net”, a spus șeful Comisiei, adăugând că „va accelera acordarea de permise”, „scentiva proiectele din mai multe țări” și va ajuta la „reducerea birocrației”. Industriile care vor intra în domeniul de aplicare al noii legi includ „bateriile, morile de vânt, pompele de căldură, tehnologiile solare, electrolizoarele, captarea și stocarea carbonului”, se arată în document. Planul va fi discutat la reuniunea șefilor de stat și de guverne din UE de la Bruxelles în perioada 9-10 februarie, iar Von der Leyen a spus că va „contura propunerea legală” pentru Actul Net-Zero Industry. Cu privire la finanțare, care a fost un conflict cheie în perioada premergătoare reuniunii de astăzi, von der Leyen a subliniat diferitele opțiuni care sunt pe masă.
Finanțare de 250 de miliarde de euro
„Vrem să valorificăm posibilitățile oferite de REPowerEU, InvestEU și Fondul de inovare”, a spus von der Leyen. „Așadar, avem posibilitatea de a redirecționa sau reorienta finanțarea suplimentară a REPowerEU, este de aproximativ 250 de miliarde de euro, către industriile noastre net zero”, a spus ea, adăugând că Comisia va „permite și încuraja” țările UE să folosească acești bani pentru scutiri fiscale. Deocamdată, finanțarea politicii industriale a UE este de așteptat să provină în principal din statele membre. Acesta este motivul pentru care regulile privind ajutoarele de stat care restricţionează în mod normal subvenţiile naţionale ar trebui relaxate într-un cadru temporar, potrivit preşedintelui Comisiei.