16.6 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Marea Britanie începe să aibă probleme cu aprovizionarea de alimente

Roșiile, dar și alte legume pe lista alimentelor căutate în zadar de britanici.

Anglia se confruntă cu o penurie de roșii, după ce vremea rea ​​din Maroc și Spania au făcut ca importatorii să se străduiască să le găsească. Rafturile supermarketurilor au fost lăsate goale după o recoltă slabă pe piețele cheie și impunerea unor restricții mai stricte asupra exporturilor din Maroc, scrie The Telegraph„Condițiile meteorologice dificile din sudul Europei și nordul Africii au perturbat recoltarea pentru unele fructe și legume, inclusiv roșii”, a declarat Andrew Opie, director pentru alimentație și sustenabilitate la British Retail Consortium. Marea Britanie se bazează pe Maroc, Țările de Jos și Spania pentru roșii în timpul iernii. Importatorii au devenit din ce în ce mai dependenți de Maroc în urma Brexit-ului, care a încetinit comerțul cu produse proaspete cu Europa. Cu toate acestea, recoltele din Maroc au fost sărace în acest an după inundații și temperaturi scăzute. Creșterea prețurilor la îngrășăminte în urma invaziei Ucrainei de către Rusia a afectat și randamentele.

Rafturi goale în supermarketuri pe rețelele de socializare

Recoltele din Spania au fost, de asemenea, slabe în urma perioadelor de frig persistente. La începutul acestei luni, autoritățile marocane au impus o interdicție privind exportul de roșii, ceapă și cartofi în Africa de Vest, pe fondul îngrijorărilor legate de securitatea alimentară și creșterea prețurilor. Cumpărătorii au apelat pe rețelele sociale săptămâna aceasta pentru a împărtăși imagini cu golfuri goale de fructe și legume din supermarketuri. Un purtător de cuvânt al Asociației Britanice a Cultivatorilor de Roșii (BTGA) a declarat că lipsa este „în principal o consecință a lipsei de produse importate”. Ei au adăugat: „Sezonul britanic al roșiilor va începe în curând și ne așteptăm la rafturi la sfârșitul lunii martie și până în aprilie 2023 volume semnificative de roșii britanice”. În 21 februarie, guvernul Regatului Unit anunță cu mândrie un nou acord comercial cu Maroc.

Nici la capitolul ouă nu stau mai bine

Roșiile nu sunt singura problemă pentru englezi. Cumpărătorii se confruntă, de asemenea, cu o luptă pentru a-și procura ouă. Cel mai grav focar de gripă aviară și costurile crescânde au rărit efectivele de găini ouătoare din întreaga țară. Fermierii au avertizat în mod repetat că presiunea crescândă asupra industriei din cauza creșterii prețurilor la energie și la îngrășăminte. Vicepreședintele NFU, David Exwood, a declarat: „Observam în mod repetat o combinație previzibilă de factori, cum ar fi costurile cu energia și vremea, care duc la rafturile goale ale supermarketurilor. Reziliența noastră alimentară din Marea Britanie a dispărut în prezent. Guvernul trebuie să ia acest lucru în serios.”

spot_img
Latest news
știri