Excesul de căldură – fie cel care scapă pe ferestre, ori cel emanat de aparate – este, în prezent, irosit. Un nou raport, al companiei globale de inginerie Danfoss, îl numește „cea mai mare sursă de energie neexploatată” din lume. Captarea excesului de căldură din Europa ar putea alimenta cea mai mare parte a regiunii, conform unui nou raport citat de euronews.
Conform constatărilor din raport, în Uniunea Europeană sunt irosiți anual 2.860 TWh de exces de căldură. Cererea totală a UE și a Marii Britanii de căldură și apă caldă este, pe de altă parte, nu cu mult mai mare: aproximativ 3.180 terawați pe an. „O mare parte din această căldură în exces ar putea fi, în schimb, capturată și utilizată”, îndeamnă autorii raportului. „Folosirea excesului de căldură este eficiența energetică în forma sa cea mai pură,” adaugă aceștia.
Ce este excesul de căldură, și de ce este el important pentru viitor?
Ai simțit vreodată că computerul se încinge în timp ce îl folosești? Aceasta este o formă de exces de căldură. Nu doar aparatele individuale consumă energie suplimentară, totuși. Supermarketurile, fabricile, centrele de date și instalațiile de canalizare generează cantități mari de căldură. Industrii precum producția chimică și cea de oțel și ciment produc, și ele, căldură care nu este, momentan, valorificată.
Captarea și utilizarea acestei călduri este esențială pentru tranziția energetică verde a Europei, spun cercetătorii. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), creșterea eficienței energetice ar putea duce la o reducere a emisiilor de CO2 cu încă cinci miliarde de tone metrice pe an, până în 2030.
Ea ar avea un impact major și asupra securității energetice a UE, spun aceștia. „În ceea ce privește securitatea energetică, aceste economii de energie pot ajuta la evitarea a aproape 30 de milioane de barili de petrol pe zi (triplul producției medii a Rusiei în 2021) și a 650 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale pe an – de aproximativ patru ori mai mare decât a importat UE din Rusia în 2021”, se arată în raport.
Cum putem valorifica această oportunitate?
Nu este nevoie de invenții noi în domeniul captării excesului de căldură, conform raportului. Tehnologiile care să poată fi folosite pentru a capta această căldură există deja. Pompele de căldură sunt un astfel de exemplu – și unul relativ ieftin. Folosirea lor poate crește masiv eficiența energetică. Acestea trebuie doar implementate, arată raportul. „Avem deja soluțiile disponibile astăzi – ceea ce avem nevoie acum este voința politică de a face acest lucru. Cea mai verde, mai ieftină și mai sigură energie este energia pe care nu o folosim”, se arată în raport.
Excesul de căldură care a fost deja eliberat poate fi captat cu ajutorul tehnologiei de recuperare a căldurii, cum ar fi pompele de căldură. La scară largă, schimbările de infrastructură sunt esențiale. Folosirea eficientă a planificării urbane poate ajuta, în mod practic. De exemplu, un centru de date – care generează cantități mari de căldură – poate fi amplasat, lângă o entitate care poate folosi acea căldură.
Excesul de căldură, captat cu succes în Irlanda și Norvegia
Universitatea Tehnologică din Dublin folosește, deja, o astfel de tehnologie. Aceasta utilizează excesul de căldură dintr-un centru de date Amazon pentru a încălzi căminele studenților. În Norvegia, prima fermă de homari din lume folosește căldura de la un centru de date pentru a încălzi apa în care crește homarii.
În multe orașe, principalele surse de exces de căldură sunt, în general, amplasate în grupuri concentrate. De exemplu, trei astfel de clustere generează 78,8% din excesul de căldură produs în Amsterdam, Berlin, Varșovia și Bruxelles. Ar fi relativ simplu ca aceste facilități să fie integrate într-un sistem energetic districtual care să funcționeze pe baza captării excesului de căldură dintr-o serie de surse diferite.
„Reciclarea căldurii nu este doar o măsură trecută cu vederea în actuala criză energetică, ci și următoarea frontieră a tranziției ecologice”, conchide raportul.