2.5 C
București
joi, 28 noiembrie, 2024

Vremea trece, „grătarele cu cabluri” continuă. Astăzi, despre Bacău

Autorii de arderi de deșeuri continuă să își pună în pericol nu doar sănătatea personală, dar și pe cea a comunităților din care fac parte

Vineri, 24 martie 2023, comisarii de mediu băcăuani au descins asupra unei alte locații unde aveau loc arderi de cabluri. Aceștia au reușit să prevină noi arderi, si au făcut și sesizări penale pentru incendierile deja produse.

Ce au găsit comisarii de mediu?! Dovezi ale unor adevărate crime produse împotriva mediului. Și, indirect, împotriva celorlalți

Aceste arderi de cabluri sunt un obicei extrem de toxic pentru populația expusă la poluarea cancerigenă. Și el continuă. Din păcate, asta au descoperit reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu și ai Poliției Municipiului Onești. De data asta, vineri, 24 martie, în satul Rădeana, comuna Ștefan cel Mare, din județul Bacău.

Din postarea Gărzii de Mediu, reiese că reprezentanții săi au acționat datorită unor sesizări primite. Acestea aveau în vedere arderea mai multor tipuri de deșeuri: cabluri, cauciucuri și materiale inflamabile provenite din dezmembrări de mașini.

„Garda Națională de Mediu Bacău, împreună cu Poliția Municipiului Onești au descins astăzi în comuna Ștefan cel Mare sat Rădeana, pentru stoparea fenomenului infracțional de arderea deșeurilor, a izolaţiilor cablurilor electrice, anvelopelor şi a oricăror materiale rezultate din dezmembrări auto,” anunță comisarii.

O dată ce au descins asupra locației din Calea Adjudului, aceștia au făcut descoperiri îngrijorătoare. Printre acestea, munți de cabluri care așteptau să fie incendiate.

Foto: Garda de Mediu Bacău

Printre descoperirile comisarilor s-au aflat și urme ale unor incendieri anterioare. Ei au găsit cenușă plină de bucăți semi-arse de cablu și bucăți încă intacte de cablu. Acestea au reprezentat dovezile necesare pentru ca vinovații să se aleagă cu sesizări penale. „În acțiunea de astăzi s-au oprit de la incendiere sute de kilograme de cabluri electrice izolate și s-au făcut două sesizări penale pentru incendiere de deșeuri,” comunică reprezentanții Gărzii de Mediu.

Foto: Garda de Mediu Bacău

Arderile de cabluri, extrem de dăunătoare pentru sănătate

Garda de mediu atrage atenția populației asupra pericolelor prezentate de incendierea deșeurilor. Cei care se ocupă de aceste arderile de cabluri ilegale scapă din vedere un lucru important. Ei nu realizează cât de mult rău își fac lor, înșiși, prin acțiunile lor. Emisiile rezultate din arderi sunt extrem de toxice, spun comisarii de mediu.

Conform acestora, „izolațiile electrice conțin adesea substanțe chimice toxice, cum ar fi clorura de polivinil (PVC), care poate elibera substanțe toxice, cum ar fi dioxinele, în timpul arderei. Aceste substanțe pot fi dăunătoare pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea umană.” Avertizările inspectorilor sunt susținute de Agenția de Protecție a Mediului a Statelor Unite ale Americii. Conform acesteia, dioxinele sunt extrem de toxice, și pot cauza cancer, probleme ale organelor de reproducție, probleme de dezvoltare, slăbirea sistemului imunitar și afectare hormonală.”

Foto: Garda de Mediu Bacău

Arderea izolațiilor electrice este nocivă pentru mediu din mai multe motive, spun comisarii. Și impactul asupra lui se leagă, strâns, TOT de sănătate!

Din punct de vedere al emisiilor de carbon, inspectorii spun că „arderea izolațiilor electrice poate emite cantități semnificative de dioxid de carbon (CO2) și alte gaze cu efect de seră în atmosferă. Aceste emisii contribuie la schimbările climatice și la creșterea temperaturilor globale.” Efectele acesteia sunt simțite de noi, toți, în momentul de față. Efectele secetei și, la pol opus, ale inundațiilor sunt, ambele, extrem de devastatoare.

Un fapt pe care cei care ard izolații electrice îl scapă din vedere este felul în care poluarea solului îi pot afecta, în mod direct. „Dacă izolațiile electrice sunt arse necontrolat,” spun specialiștii, „substanțele toxice și alte substanțe nocive pot ajunge în sol și pot contamina apa subterană.” Așadar, aceștia își pot contamina propria apă potabilă. Ei pot contribui, astfel, la înrăutățirea stării de sănătatenu doar proprii, dar și a comunității în care locuiesc.

Dioxinele emise în atmosferă în urma arderii izolaâiilor electrice pot provoca dereglări hormonale, dar și cancer. Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Reciclarea responsabilă a izolațiilor electrice este esențială. La fel, și utilizarea tehnologiilor de tratare adecvate

„Pentru a evita aceste probleme, este important să se recicleze izolațiile electrice într-un mod responsabil și să se utilizeze tehnologii de tratare adecvate pentru a minimiza emisiile de gaze cu efect de seră și substanțele toxice,” precizează comisarii de mediu.

Autorii de arderi de deșeuri, pasibili de pedepse cu închisoarea de la 1 la 5 ani

Reprezentanții Gărzii de Mediu Bacău spun că aceste arderi de cabluri nu vor fi trecute cu vederea, și că autorii acestora vor fi aduși în fața legii. „Trebuie menționat că aceste practici de incendiere a deșeurilor atunci când cantitatea sau impactul asupra mediului ori asupra vieţii, integrităţii corporale sau sănătăţii persoanelor nu poate fi neglijată, constituie infracțiuni conform Ordonanței de Urgență nr. 92 din 19 august 2021 privind regimul deşeurilor și se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani.”

Arderile de deșeuri, un sport național. Unul exasperant

Arderile de deșeuri, în special cele de cabluri, nu sunt ceva nou. Printre cei care atrag atenția asupra lor este și fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu. Așa-zisele „grătare cu cabluri,” cum le numește acesta, nu au rămas neobservate nici de alți bucureșteni. Aceștia atrag deseori atenția asupra acestei probleme, endemică la nivel de Capitală. Ei se plâng că Garda de Mediu București nu pare interesată să acționeze asupra sesizărilor făcute.

Faptul că răbdarea bucureștenilor este greu încercată e vizibilă la momentul scrierii acestui articol. Un cetățean exasperat a lansat o întrebare retorică într-un comentariu la postarea de pe Facebook a Gărzii de Mediu Bacău, prezentată mai sus. „Să înțelegem că singurii care nu vor să își facă treaba sunt cei din capitală?!, spune acesta, făcând referire la comisarii de mediu.

spot_img
Latest news
știri