Jurnaliștii de la Financial Times citează surse din cadrul Comisiei Europene care spun că Uniunea s-ar pregăti de restricții urgente legat de cerealele ucrainiene. Mai exact, ei spun că presiunea pe care au făcut-o polonezii, românii, ungurii și Slovenii legat de afluxul de produse alimentare ieftine a dat roade. Printre măsurile discutate sunt inclusiv interzicerea importurilor acestor produse până în luna iunie în cele patru state nemulțumite la care se adaugă Bulgaria. Cu toate acestea UE ia în considerare reexportul către alte state membre UE sau din alte părți ale lumii.
Măsurile menite să contracareze deteriorarea situației
Într-o scrisoare pe care a adresat-o liderilor din cele 5 țări, Ursula Von der Leyen a explicat că aceste măsuri sunt menite să contracareze imediar deterioarrea situației cu producătorii de cereale din țările cu pricina. Prin această măsură se încearcă o reechilibrare, avand în vedere cp multe state din Europa de Est au contestat competențele principale ale Uniunii în materie de politică comercială. În acest context, Comisia a precizat că va acționa numai dacă guvernele renunță la măsurile pe care le-au luat, lucru pe care acestea nu au dorit să îl facă. Drept urmare se ia în considerare posibilitatea ca executivul UE să limiteze măsurile la câteva state membre care sunt total nemulțumite.
Cinci state UE au interzis importul de produse ucrainiene.
Discuțiile vin în contextual în care Polonia, Ungaria, Bulgaria, Slovacia și România au anunțat interdicții privind produsele alimentare din Ucraina. Chiar dacă Bruxelles-ul a avertizat că aceste acțiuni sunt considerate drept ilegale. Comisarul pentru comerț, Valdis Dombrovskis, alături de cel pe agricultură au declarat după o întrevedere cu cele cinci țări că încearcă să găsească o soluție. „Am subliniat importanța urmării rapide a unei abordări comune a UE, mai degrabă decât a unor soluții unilaterale, pentru a evita interdicțiile multiple și soluțiile care pun în pericol piața internă”, au spus cei doi.