22.9 C
București
marți, 16 aprilie, 2024

Comisia Europeană reacționează în cazul scandalului grânelor ucrainiene și oferă compensații Poloniei și Ungariei.

Nou pachet de sprijin pentru fermierii din statele din apropierea Ucrainei

Comisia Europeană a anunțat că are în vedere un nou pachet de sprijin pentru fermierii din UE afectați de un aflux de produse agricole ucrainene. Asta după ce Polonia, Ungaria și Slovacia au decis să le interzică la import. „Lucrăm acum la un al doilea pachet de măsuri prin care vom continua să sprijinim aceste țări care sunt afectate de contribuțiile din Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei în timpul conferinței de presă zilnice a executivului UE.

Primul pachet a fost de 56 de milioane de euro

Un prim pachet de 56 de milioane de euro pentru a ajuta Polonia, Bulgaria și România a fost convenit de statele membre la sfârșitul lunii martie. Și finanțat printr-un pachet financiar de 450 de milioane de euro pe an inclus în fondul de rezervă agricolă al programului de subvenții agricole al UE. Cu toate acestea, pachetul nu a fost suficient pentru a-i liniști pe fermierii polonezi, care au ieșit în stradă în forță, cumulându-se în cele din urmă cu demiterea fostului ministru al agriculturii Henryk Kowalczyk. Întrucât un al doilea pachet este „încă în discuție”, Comisia a refuzat să adauge detalii suplimentare cu privire la cuantum, calendar sau criterii de alocare.

La fel de rapid se așteaptă și al doilea pachet

Cu toate acestea, executivul UE a subliniat că primul pachet a fost „declanșat foarte rapid”. „A fost o adoptare destul de rapidă, ne-am aștepta la aceeași măsură pentru a doua măsură de sprijin”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că, Comisia „ia în considerare impactul acestei creșteri a importurilor asupra țărilor din prima linie”. Anunțul vine pe fondul știrilor potrivit cărora Ungaria și Polonia, care se învecinează cu Ucraina, au luat decizia unilaterală de a interzice importul de produse agricole precum cereale și păsări de curte, Bulgaria fiind pe calea lor. Între timp, The Guardian a raportat că Slovacia și-a inițiat acum propria interdicție.

Latest news
știri