18.9 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Aurora Boreală văzută din SUA și Canada

Fenomenul a fost văzut în foarte multe state din SUA, inclusiv California

Oamenii din nordul Statelor Unite și părți ale Canadei au asistat la fenomene atmosferice strălucitoare duminică până luni dimineața, pe măsură ce aurora boreală a apărut pe cerul nopții din California până în Maine și nu numai. Zona de vizionare neobișnuit de mare s-a întins până la sud până în Carolina de Nord și Washington, D.C., unde observările aurorelor boreale sunt deosebit de rare și a atins o serie de alte zone din regiunile Vest, Midwest, Southwest și Great Plains. Rapoarte despre observări de aurore boreale au apărut alături de imagini uimitoare și videoclipuri cu intervale de timp din Wyoming și Illinois. Filiala Serviciului Național de Meteorologie din Riverton a împărtășit mai multe fotografii cu afișaje de lumini colorate deasupra biroului lor din centrul Wyoming.

Chiar și din Wyoming a putut fi văzut fenomenul

#NorthernLights sunt aici, deși puțin stins de amurg și de niște nori la orizont. Vom încerca să facem niște poze când se întunecă complet”, a scris biroul Riverton în primul dintre mai multe tweeturi distribuite de-a lungul zilei de duminică noapte, care arăta cerul colorat cu nuanțe de verde și violet asociate tradițional cu aurora boreală. Oamenii au mai raportat că au văzut aurora boreală în Arkansas, Dakota de Sud, Nevada, Arizona, Oklahoma, Texas, Iowa, Colorado, Utah și Wisconsin. În afara S.U.A., aurora ar fi fost vizibilă pe cerul deasupra Torontoului și în Regatul Unit peste Stonehenge. Ele pot fi vizibile din nou luni seara, potrivit EarthSky.

Ce cauzează Aurora Borealis?

Spectacolul de lumini de duminică peste emisfera nordică a fost cauzat de o furtună solară „severă” care a afectat Pământul, a spus Space Weather Watch. Acea furtună a urmat vineri o erupție solară, sau o ejecție de masă coronală, de la Soare, îndreptată spre planeta noastră, potrivit Centrului de predicții meteorologice spațiale de la National Oceanic and Atmospheric Administration. Deși unele proprietăți ale aurorelor și ceea ce le provoacă rămân misterioase, oamenii de știință știu că aurorele boreale sunt declanșate de perturbări în magnetosfera Pământului care implică vânturile solare. Ejecțiile de masă coronală, care sunt în esență explozii uriașe de particule de plasmă și câmp magnetic de la soare, pot cauza sau contribui la formarea aurorelor prin modificarea vitezei vântului solar. Aurora nordică este de obicei văzută în locuri cu latitudini foarte înalte, cum ar fi Alaska, Islanda și părți din nordul Canadei. Oficialii de la Centrul de predicții meteorologice ale NOAA au sugerat că aurora boreală va fi foarte probabil vizibilă din nou luni noaptea în acele locuri, precum și, potențial, în alte zone la sud până la granița dintre SUA și Canada.

spot_img
Latest news
știri