Greenpeace şi şapte locuitori de pe insula Bonaire din Marea Caraibilor au deschis o acţiune în instanţă împotriva statului olandez pentru a-i cere să îşi protejeze cetăţenii insulari în faţa creşterii nivelului mării, informează AFP, preluată de Agerpres.
Locuitorii din Bonaire, o insulă din Marea Caraibilor, au deschis o acţiune în justiţie împotriva statului olandez, acuzând autoritățile de încălcarea drepturilor omului
Reclamanţii sunt de părere că ”statul olandez dă dovadă de neglijenţă în protejarea insulei Bonaire în faţa crizei climatice şi încalcă drepturile omului”, au anunţat reprezentanţii filialei olandeze a organizaţiei Greenpeace, prin intermediul unui comunicat.
Guvernul din Ţările de Jos este somat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră şi să protejeze de efectele lor pe fosta colonie olandeză
”Potrivit legii olandeze, citația este primul pas în demararea unei acțiuni în justiție împotriva statului”, a explicat Bram Karst, purtător de cuvânt al Greenpeace.
Un studiu publicat în septembrie 2022 de Greenpeace arată că, dacă emisiile globale de gaze cu efect de seră nu vor fi reduse în mod semnificativ, aproximativ o cincime din insula Bonaire ar putea fi acoperită de creșterea nivelului mării până la sfârșitul acestui secol.
Ţările de Jos sunt recunoscute pentru sistemele lor de protecție împotriva furtunilor, inclusiv diguri care se întind pe mii de kilometri pentru a proteja teritoriul lor european, dintre care aproximativ o treime se află deja sub nivelul mării.