14.3 C
București
marți, 30 aprilie, 2024

Amenzi de trei ori mai mari pentru proprietarii de câini periculoși care nu au botniță

Animalele periculoase care sunt plimbate fără botniță și nu sunt ținute în zagrdă și lesă pot aduce proprietarilor amenzi colosale

Senatorii vor să completeze OUG nr 55/2002 legat de câinii agresivi și să mărească amenzile.  Astfel, proprietarii sau deţinătorii temporari de câini periculoşi sau agresivi riscă amenzi ce pot ajunge la 5.000 de lei, dacă animalele sunt plimbate în locurile publice fără botniţă şi nu sunt ţinute în zgardă şi lesă. „În urma acestei modificări legislative va fi înăsprit modul de sancţionare pentru nedeclararea şi nerespectarea condiţiilor de deţinere a unui câine periculos sau agresiv, conform legislaţiei în vigoare. De asemenea, verificările poliţiştilor în locurile publice în vederea respectării OUG 55/2002 vor putea deveni mai eficiente, conducând la scăderea cazurilor de persoane atacate de câini periculoşi fără lesă şi botniţă”, spun iniţiatorii, deputaţii PSD Nicolae Georgescu, Laura-Cătălina Vicol-Ciorbă şi Eugen Neaţă.

Care sunt categoriile de câini periculoși

Astfel, amenzile prevăzute în proiect cresc la 500-1.000 de lei şi pot ajunge la 3.000-5.000 de lei. În acest moment, în OUG nr.55/2022, sancțiunile sunt de la 100-500 de lei şi ajung la 1.500-3.000 de lei. „Din cauza necunoaşterii prevederilor legislative în vigoare sau din ignoranţă, în locurile publice din România, întâlnim aproape la tot pasul posesori de câini periculoşi (…), prin care se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează: a) categoria 1: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor; b) categoria a ll-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitane, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor”, se arată în expunerea de motive.

Unde nu mai au voie fără botniță cățeii periculoși

Inițiatorii spun că astfel de situaţii sunt frecvente, deși în lege se arată că  „accesul câinilor (…) în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar”. Senatul este prima Cameră legislativă sesizată. Camera deputaților va fi decizională în acest caz.

Latest news
știri