3 C
București
joi, 19 decembrie, 2024

Schimbările climatice au dus la micșorarea lacurilor lumii

Aproximativ jumătate dintre lacurile și rezervoarele lumii s-au micșorat în ultimii 30 de ani, spun oamenii de știință. Aceștia avertizează că declinul este iminent și că zonele umede vor deveni și mai umede, iar cele aride și mai aride.

Mai mult de jumătate din marile lacuri și rezervoare ale lumii s-au micșorat de la începutul anilor 1990. În principal din cauza schimbărilor climatice, intensificând preocupările legate de apă pentru agricultură, hidroenergie și consumul uman, a constatat un studiu publicat de curând.

O echipă de cercetători internaționali a raportat că unele dintre cele mai importante surse de apă dulce din lume – de la Marea Caspică între Europa și Asia până la Lacul Titicaca din America de Sud – au pierdut apă cu o rată cumulată de aproximativ 22 de gigatone pe an timp de aproape trei decenii.

Acesta este de aproximativ 17 ori volumul lacului Mead, cel mai mare rezervor din Statele Unite. Fangfang Yao, un hidrolog de suprafață la Universitatea din Virginia, a spus că 56% din declinul lacurilor naturale a fost cauzat de încălzirea climatică și de consumul uman, încălzirea fiind „partea mai mare din aceasta”.

Zonele umede vor deveni și mai umede, cele uscate și mai aride

Oamenii de știință cred, în general, că zonele aride ale lumii vor deveni mai uscate în urma schimbărilor climatice. Iar zonele umede vor deveni mai umede, dar studiul a constatat pierderi semnificative de apă chiar și în regiunile umede.

„Acest lucru nu trebuie trecut cu vederea”, a spus Yao. Oamenii de știință au evaluat aproape 2.000 de lacuri mari folosind măsurători prin satelit combinate cu modele climatice și hidrologice. Ei au descoperit că utilizarea umană nesustenabilă, schimbările în precipitații și scurgeri, sedimentarea și creșterea temperaturilor au dus la scăderea nivelului lacurilor la nivel global, 53% dintre lacuri arătând o scădere din 1992 până în 2020.

Aproape 2 miliarde de oameni sunt afectați

Aproape 2 miliarde de oameni, care locuiesc într-un bazin de lac uscat, sunt direct afectați și multe regiuni s-au confruntat cu deficite în ultimii ani.

Oamenii de știință și militanții susțin de mult că este necesar să se prevină încălzirea globală peste 1,5 grade Celisus (2,7 grade Fahrenheit) pentru a evita cele mai catastrofale consecințe ale schimbărilor climatice. În prezent, lumea se încălzește cu o rată de aproximativ 1,1 C (1,9 F). Studiul a constatat că utilizarea umană nesustenabilă a secat lacuri, cum ar fi Marea Aral din Asia Centrală și Marea Moartă din Orientul Mijlociu. În timp ce lacurile din Afganistan, Egipt și Mongolia au fost afectate de creșterea temperaturii, ceea ce poate crește pierderile de apă în atmosferă. Nivelul apei a crescut într-un sfert din lacuri, adesea ca urmare a construcției de baraje în zone îndepărtate, cum ar fi Podișul Tibetan Interior.

spot_img
Latest news
știri