Schimbările climatice vor reduce suprafeţele de teren disponibile pentru producţia de cafea, chiar şi în cazul în care creşterea temperaturilor globale va fi limitată, conform unui nou raport, transmite Agerpres.
Producătorii de cafea din Honduras până în Etiopia au declarat că suferă deja de pe urma destabilizării climei.
Creșterea temperaturilor ar putea reduce cu 50% zonele destinate pentru cultivarea cafelei
Potrivit calculelor organizaţiei, creşterea temperaturilor şi condiţiile meteorologice imprevizibile vor reduce suprafeţele de teren adecvate pentru producţia de cafea cu 54,4%, chiar dacă temperaturile globale sunt limitate la 1.5-2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.
Vietnam a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istoria datelor sale meteorologice, – 44.1 grade Celsius -, în timp ce ţările vecine au consemnat la rândul lor noi extreme.
Temperaturile în creştere, precipitaţiile neregulate, bolile, perioadele de secetă şi alunecările de teren provocate de schimbările climatice ameninţă să restrângă industria cafelei şi să îi sărăcească pe producători
Organziatia Christian Aid a lansat un avertisment într-un raport intitulat ”Treziţi-vă şi mirosiţi cafeaua: Criza climatică şi cafeaua”, care face apel la anularea datoriilor şi la sprijin financiar pentru ca fermierii să îşi diversifice mijloacele de trai.
”Acest raport oportun de la Christian Aid evidenţiază ceea ce cultivatorii de cafea de la Fairtrade spun de ceva vreme: consecinţele catastrofale ale deteriorării climei le pun în pericol nu doar mijloacele de trai, ci şi viitorul culturii lor, atât de populară”, a declarat David Taylor, director pentru politici în cadrul organizaţiei Fairtrade Foundation.