-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

Studiu: Dacă s-ar face colectare selectivă 90% dintre deșeuri ar putea fi reciclate.

Plasticul care are impurități este mult mai greu de reciclat decât cel care nu are reziduuri. Polonia, Norvegia și Suedia se străduiesc să găsească o soluție pentru o reciclare eficientă.

Polonia, Norvegia și Suedia au făcut un studiu din care reiese că prin colectare selectivă, 90% dintre deșeuri ar putea fi reclicate. Cele trei țări care au modalități diferite de colectare a deșeurilor, dar au analizat modalitatea în care acestea sunt colectate. Ba mai mult au pus la punct, fiecare, câte o unitate care să se ocupe de reciclarea acestora. Astfel, spre exemplu în Polonia, analiza a dus la concluzia că metodologia de colectare sunt containerele. De asemenea s-a mai stabilit că 61% din deșeuri sunt ambalaje din plastic cu deșeuri reziduale. Iar 39% din sursa ambalajelor din plastic este separată.

Plasticul fără impurități mai ușor de reciclat

Ca obiective, de colectare se cere îndepărtarea impurităților din materiale reciclabile colectate la sursă. Separare și sortarea materialelor reciclabile din fracții reziduale de deșeuri ar fi soluția. Ca sursă de reciclare 83% din deșeuri provin din reciclare selectiva, iar 17% sunt deșeuri reziduale. Suedia funcționează pe metodologia de colectare care prevede aducerea gunoaielor la punctele fixe. Rata de reciclare arată totuși că infrastructură de colectare este insuficientă pentru deșeurile din ambalaje. 60% deșeuri reciclabile/compostabile sunt în deșeuri reziduale. Totuși sursa de reciclare este de 10% deșeuri reziduale.

Infrastructura este insuficientă

Iar 90% deșeuri de plastic și metal provin din colectarea selectivă. În Norvegia, metodologia de colectare este similară celei din Polonia, aici însă responsabilitatea colectării este a primăriilor. Se urmărește impunerea unei strategii de separare a materialelor plastice. Astfel că în loc de un coș amestecat, să fie deja sortate. Sursa de reciclare, adică nu mai puțin de 81% din deșeurile din plastic provin din deșeuri reziduale, mai spune studiul. Acesta este și motivul pentru care reciclarea este defectuoasă și nu se poate atinge pragul necesar pentru ca ea să fie eficientă. Cu toate acestea cele trei țări se străduiesc să găsească soluții prin intermediul unor fabrici. Acestea ar trebuie să se ocupe special de reciclarea acestor tipuri de deșeuri.

spot_img
Latest news
știri