18.9 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Transformarea peisajului energetic cu AI

Pe măsură ce companiile caută să extindă procesele, permițându-le să fie mai eficiente din punct de vedere al costurilor și mai durabile, implementarea AI se poate dovedi de neprețuit, confrom Energy Digital.

Convergența AI și a energiei înseamnă că, pe calea complicată către atingerea zero net, companiile sunt capabile să gestioneze mai bine operațiunile.

Integrarea învățării automate nu numai că îmbunătățește productivitatea și eliberează resurse pentru tranziția către energie durabilă, dar poate, de asemenea, să contribuie direct la reducerea impactului asupra mediului prin creșterea energiei regenerabile și prin integrarea cloud computing, alături de îmbunătățirea trasabilității lanțurilor de aprovizionare și creșterea transparenței în guvernare.

Fiecare nor are o căptușeală durabilă

Cu toate ciritcile existente, industria petrolului și gzelor rămâne totuși vitală în cadrul discuției privind schimbările climatice. La fel și în cazul securității energetice. Cercetările de la International Data Corporation au descoperit că adoptarea cloud computingului în centrele de date la scară largă are potențialul de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu cel puțin un miliard de tone metrice.

Prin tranziția la cloud computing, companiile de petrol și gaze pot economisi costurile și pot reduce emisiile.

Compania Net App, de pildă, este specializată în atenuarea consumului de energie și creșterea eficienței acestuia. Cu ajutorul ei, companiile pot să gestioneze datele mari pentru a îmbunătăți procesul decizional. Se pot face mult mai rapid modele 3D, procesare seismică și randare.

Matt Watts, Chief Technology Evangelist la NetApp consideră că acordarea de prioritate a durabilității atunci când selectează un furnizor de cloud înseamnă că companiile pot face salturi în eforturile lor ecologice. Astfel își pot demonstra angajamentul față de un viitor mai durabil.

„Modalitățile prin care sectorul poate reduce emisiile sunt prin centralizarea stocării datelor, reducerea dependenței acestora de centrele de date locale și valorificarea analizei în timp real prin soluții cloud. Acestea vor permite companiilor de petrol și gaze să își optimizeze operațiunile. Timpul de nefuncționare va fi redus, iar deciziile bazate pe date care le îmbunătățesc performanța generală”, afirmă Watts.

Integrarea AI în sectorul energetic

Watts consideră că integrarea cloud-ului se realizează prin implementarea a patru pași:

Crearea de valoare nouă prin centrale electrice virtuale alimentate cu inteligență artificială.

Utilizarea crescută a energiei solare și a turbinelor eoliene a necesitat o nouă strategie de management al energiei. Sistemele mai vechi, care au fost create pentru distribuția unidirecțională a energiei și producția centralizată de energie, nu mai sunt viabile. Ele sunt incapabile să gestioneze fluxurile de energie bidirecționale și insuficiente pentru cerințele societale în evoluție. Pentru această nouă paradigmă energetică, VPP-urile (Virtual Power Plants) – care utilizează învățarea automată și capabilitățile AI – se dovedesc indispensabile.

Honeywell este un jucător important în domeniul VPP-urilor. Compania are un sistem de control al energiei Experion, care utilizează analize avansate și algoritmi de învățare automată. Cu ajutorul acestuia, analizează datele și identifică oportunitățile de îmbunătățire a eficienței.

„VPP-urile Honeywell pot optimiza agregarea DER-urilor pe zone mari prin utilizarea digitalizării și implementarea mai eficientă a activelor rețelei. Această tehnologie le permite proprietarilor de resurse să utilizeze fiecare resursă de energie regenerabilă pe care o au la dispoziție. Astfel, vor contribui la tranziția energetică globală”, a spus Prudence Hoffman, directorul de soluții de stocare a energiei Honeywell.

„În plus, sursele regenerabile, cum ar fi solarul, devin din ce în ce mai populare, în special datorită creșterii obiectivelor de sustenabilitate ale companiei. Utilizatorii au control autonom, indiferent de condițiile meteorologice”, a adăugat ea.

Tehnologii de ultimă generație pentru un viitor verde

Inovația tehnologică are potențialul total de a transforma modul în care lumea produce și consumă energie. Dezvoltarea și integrarea următoarei generații de tehnologie alimentată cu inteligență artificială este cheia viitorului durabilității mediului. Pentru gigantul energetic Schneider Electric, aceasta ia forma a ceea ce compania numește „electrificare”. Procesul se implementează prin valorificarea energiei cu automatizare și un lanț de aprovizionare integrat. Compania consideră că se pot reduce deșeurile în procesele industriale cu până la 20%. De asemenea, poate conecta digital silozurile organizaționale, eliberând inovații de la atelier până la niveluri de management.

„O astfel de tehnologie digitală care îmbrățișează o arhitectură de automatizare deschisă este EcoStruxure™ Automation Expert de la Schneider Electric. Este o soluție de automatizare industrială centrată pe software. Este nevoie de o abordare bazată pe evenimente, descentralizată și deschisă a ingineriei automatizării. Este, de asemenea, nevoie de decuplarea hardware-ului și a software-ului pentru a face un sistem industrial agil, simplu și pregătit pentru viitor”, notează Nathalie Marcotte, președintele Schneider Electric pentru automatizarea proceselor.

Marcotte consideră că automatizarea de nouă generație va facilita integrarea IT/OT (tehnologie operațională) și, prin urmare, va dezlănțui crearea de valoare în atelier. Acest lucru va permite utilizări avansate care ating cu ușurință următorul nivel de performanță, eficiență și reziliență.

„Automatizarea de nouă generație va facilita integrarea IT/OT, declanșând, prin urmare, crearea de valoare în atelier. Se va atinge cu ușurință următorul nivel de performanță, eficiență și reziliență”, a mai zis Nathalie Marcotte.

spot_img
Latest news
știri