O echipă de cercetătorii a descoperit că suprafaţa platformei de gheaţă a Antarcticii a crescut, potrivit news.ro. Aceștia spun că în perioada 2009-2019, suprafata s-a mărit cu 5305 km2. În acest fel a câștigat 661 Gt de masă de gheaţă în ultimul deceniu. Practic aceste observatii confirmă alte cercetări. Care arată că tendinţele nivelului de gheaţă de mare polară oferă puţine motive de îngrijorare. Acestea au fost făcute de profesorul Bates. „În 2007, Al Gore ne-a spus că nivelul gheţii arctice „cădea de pe o stâncă”. Acum este clar că s-a înşelat complet. De fapt, tendinţele privind gheaţa de mare sunt un antidot pentru alerta climatică”.
Straturile de gheață pot stabiliza clima
Oamenii de știință spun că straturile de gheaţă antarctice oferă suport de susţinere a calotei de gheaţă. În acest fel se stabilizedază fluxul de gheaţă şi contribuţia acesteia la nivelul mării la nivel global. Iar în ultimii 50 de ani, observaţiile prin satelit au arătat că stratuile de gheaţă se prăbuşesc. Cu toate acestea măsurătorilor contrazic aceste observații. Mai exact există puține date care să arate schimbarea la nivelul întregii Antarctici în zona platformei de gheaţă. Legat de ultimul studiu, oamenii de știință au folosit datele din satelit MODIS. Mai exact este vorba despre spectroradiometru de imagine cu rezoluţie moderată. Concluziile au fost că, în ultimul deceniu, s-au produs anumite schimbări.
In Antartica de Est a avut loc cea mai mare creștere de gheață
O reducere a suprafeţei din Peninsula Antarctica (6693 km2) şi Antarctica de Vest (5563 km2). Aceasta a fost depăşită de creşterea suprafeţei în Antarctica de Est (3532 km2). Și de marile platforme de gheaţă Ross şi Ronne-Filchner (14. 028 km2). Totuși, cea mai mare retragere a fost observată pe platforma de gheaţă Larsen C. Acolo unde s-au pierdut 5917 km2 de gheaţă în timpul unui eveniment individual în 2017. Iar cea mai mare creştere a suprafeţei a fost observată în altă parte. Pe platforma de gheaţă Ronne din Antarctica de Est. Acolo unde un progres treptat în ultimul deceniu (535 km2 an-1) a condus la o creştere a suprafeţei de 5889 km2, din 2009 până în 2019.