2.4 C
București
joi, 19 decembrie, 2024

China are 15 ani în fața Europei legat de tranziția la verde

China este pregătită să faca traziția la industria verde, în timp ce Europa este cu 15 ani în spatele ei. Și nici nu pare că lucrurile vor fi accelarate în viitorul apropiat.

China este mult mai bine pregătită din punct de vedere strategic. Când vine vorba de tranziția verde și are un avantaj de cel puțin 15 ani. Atunci când vine vorba de extracția și prelucrarea materiilor prime critice care vor alimenta industria cu zero net, potrivit unui expert. Odată cu prezentarea Legii materiilor prime critice în martie, UE și-a intensificat considerabil eforturile. Cele legate de a asigura accesul viitor la materii prime esențiale precum litiul sau cobaltul. Care sunt esențiale pentru trecerea la o industrie cu zero net. Cu toate acestea, China este de departe cel mai dominant jucător din oraș.

Europa nu este pregătită de tranziție

„Cred că este foarte clar că China este pregătită strategic pentru economia minerală care urmează. China este pregătită strategic pentru tranziția verde și pentru era net-zero. Europa nu este”, a declarat Georg Riekeles, director asociat la Centrul pentru Politici Europene (EPC), la un eveniment EURACTIV. „Deci cred că trebuie să fim foarte sinceri că, în Europa, suntem aproape acolo unde era China acum 15, 20 de ani. Planurile Chinei pentru tehnologie curată, fie că este vorba de baterii cu hidrogen, eolian, solar. Sau strategii pentru materii prime, au dezvoltat asta în al 11-lea sau al 12-lea plan cincinal. Asta a fost acum 15, 20 de ani”, a adăugat el.

Materiile prime critice greu de extras

În Legea materiilor prime critice, Comisia Europeană a stabilit criterii de referință clare pentru autonomia sa atunci când vine vorba de materiile prime considerate strategice. Până în 2030, 10% din cererea Europei pentru aceste materii prime ar trebui să provină din minerit de pe teritoriul său. În plus, 15% ar trebui să provină din reciclare, iar 40% din procesare ar trebui să se facă în Europa. Cu toate acestea, aceste valori de referință vor fi dificil de atins. Deoarece Europa este în prezent capabilă să extragă doar o mică parte din cererile sale de materii prime critice. Iar cererea este de așteptat să crească exponențial. Conform previziunilor Băncii Mondiale, cererea de minerale cu impact ridicat, cum ar fi grafitul, litiul sau cobaltul va crește cu 500% până în 2050.

spot_img
Latest news
știri