Companiile energetice continuă să realizeze profituri record din creșterea producției de petrol și gaze, în ciuda promisiunilor făcute de a-și reduce emisiile, arată The Guardian.
2023 a adus cu el cel mai cald iunie înregistrat vreodată. În momentul de față, multe țări se confruntă cu un iulie extrem de cald și arid. Oamenii de știință s-au pus de acord că planeta va deveni și mai fierbinte dacă nu eliminăm treptat combustibilii fosili.
Cu toate acestea, companiile energetice de top par determinate să împingă lumea în direcția opusă
Reprezentanții industriei energetice au extins producția de combustibili fosili, susținând că nu există alternative la consumul acestora. Companiile de combustibili fosili demonstrează, astfel, că sunt motivați nu de încălzirea record, ci de a atinge profituri record.
„Industria combustibililor fosili a profitat masiv din vânzarea unui produs periculos, iar acum oameni și guverne nevinovate de pe tot globul plătesc prețul pentru imprudența lor”, a spus Naomi Oreskes, profesor de istorie a științei la Universitatea Harvard, care studiază industria petrolului.
În ultimii ani, companiile petroliere și-au luat angajamentul de a reduce producția de petrol și gaze. Ele au subliniat importanța acțiunilor luate pentru a-și reduce emisiile, invocând îngrijorări legate de criza climatică.
Acestea au renunțat, însă, de curând, la acele planuri
Un exemplu este compania British Petroleum (BP). În februarie, în timp ce temperaturile erau cele mai ridicate înregistrate vreodată în acea lună,compania a redus un obiectiv anterior de a-și reduce emisiile cu 35% până în 2030. Aceasta a spus că va viza, în schimb, o reducere cu 20 până la 30%. ExxonMobil a făcut și ea un pas în spate. Compania și-a retras finanțarea pentru operațiunea intens mediatizată prin care algele urmau a fi folosite pentru a crea combustibil cu emisii scăzute de carbon. Shell a anunţat, și ea, că nu își va crește investițiile în energie regenerabilă în acest an. Asta, cu toate că promisese anterior că va își va reduce emisiile cu un nivel record. Promisiunea Shell nu s-a materializat.
Ceea ce a atins un nivel record, au fost, în schimb, nu doar temperaturile, ci cantitățile de petrol pe care companiile în cauză intenționează să le producă
Shell a promis că va reduce producția de petrol cu 20% până în 2030. Aceasta spune că și-a atins deja acest obiectiv, în acest an. Cum?! Vânzând unele operațiuni către o altă companie petrolieră – prin urmare, o reducere falsă, inexistentă a emisiilor eliberate în atmosferă. BP, pe de altă parte, și-a extins operațiunile de foraj pentru gaz. Exxon intenționează. și ea, să dubleze cantitatea de petrol produsă din exploatațiile sale de șist din SUA în următorii cinci ani, conform unei declarații de luna trecută a CEO-ul său.
Dan Cohn, cercetător în tranziția energetică globală la Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară, a spus că declarațiile companiilor energetice privind planurile climatice ale industriei petroliere trebuie privite cu circumspecție, de acum înainte.
„Ei nu au lăsat nicio îndoială că angajamentele lor au fost trimise în scopuri politice cinice, doar pentru a fi abandonate atunci când nu se mai potriveau poziției strategice a industriei”, a spus el.
Acea poziție strategică era aceea de a evita să fie guvernat, a spus Timmons Roberts, profesor de mediu și sociologie la Universitatea Brown
„Angajamentele climatice… au fost aproape sigur luate pentru a da impresia că nu trebuie reglementate, deoarece angajamentele lor voluntare sunt adecvate”, a spus acesta
Roberts a spus că angajamentele privind clima au devenit populare în timp ce combustibilii fosili deveneau mai puțin profitabili cu ani în urmă. O dată cu invazia rusă a Ucrainei, prețurile gazelor au crescut, însă. Astfel, companiile de combustibili fosili au înregistrat profituri record anul trecut.
„A devenit clar că sunt motivați de profituri”, a spus Roberts, adăugând că impulsul nu este surprinzător, deoarece directorii executivi ai companiilor publice pot fi înlăturați dacă nu maximizează creșterea profitului.