-1.1 C
București
luni, 23 decembrie, 2024

Studiu: 90% din deșeurile care ajung în Marea Neagră sunt din plastic

60% dintre deșeuri constau în obiecte de unică folosință

Marea Neagră este grav afectată de poluarea cu plastic. În urma unui proiect pilot desfășurat de Administrația Bazinală de Apă (ABA) Buzău-Ialomița, au fost dezvăluite cifre alarmante privind poluarea cu plastic a apelor Mării Negre.

Potrivit rezultatelor studiului, 90% din deșeurile duse de ape în Marea Neagră sunt din material plastic

Echipa de specialiști a analizat tipurile de deșeuri care ajung în Marea Neagră din râul Buzău și din Acumularea Siriu.

În urma proiectului s-a constatat că 90% din deşeuri au fost din plastic, 68% reprezintă deşeuri tip PET şi deşeuri din tacâmuri şi veselă, fragmente din diferite obiecte din plastic. 60% sunt obiecte de unică folosinţă”, a transmis Oana Ristea, biolog în cadrul ABA Buzău, potrivit Știrile Pro TV.

Oana Ristea a adăugat că din totalul deșeurilor de plastic identificate, aproximativ 68% erau deșeuri de tip PET (polietilentereftalat) și deșeuri provenind de la tacâmuri și veselă, inclusiv fragmente din diferite obiecte din plastic.

De asemenea, 60% dintre deșeurile de plastic erau obiecte de unică folosință, ceea ce indică o utilizare masivă și o lipsă a comportamentului responsabil în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.

Descoperirile acestui proiect pilot reprezintă o mărturie a poluării din apele Mării Negre. Această formă de poluare reprezintă o amenințare pentru mediul marin și biodiversitatea sa

Obiectivul principal al proiectului ”Protect-Streams-4-Sea”, așa cum a fost comunicat de ABA, este strâns legat de protecția mediului și reducerea deșeurilor din Marea Neagră.

Specialiștii consideră că colectarea selectivă a deșeurilor este o metodă eficace pentru a proteja apele, iar pe parcursul desfășurării proiectului s-au desfășurat campanii de colectare a deșeurilor, inclusiv prin montarea unor containere speciale în zonele cu aflux turistic.

spot_img
Latest news
știri