14.7 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Europarlamentar UDMR: Problema legată de urși trebuie rezolvată

Europarlamentarul Vincze Lorant spune că situația legată de urși trebuie tranșată. Asta pentru că inclusiv Parlamentul European este îngrijorat de acest aspect. Ba mai mult se va face și un raport care va fi finalizat în toamnă cu privire la urși.

Europarlamentarul a dat exemplu țări precum Suedia, unde Populația de urși este estimată la 3.000 de exemplare. Practic mai puțin de jumătate decât ar fi la noi. Și chiar și așa se adoptă o cotă de intervenţie de 10% pe an. Asta pentru a „ţine în frâu” înmulţirea necontrolată a acestei specii. „În prezent se lucrează la un raport care va fi gata cândva în toamnă. Și eu sper că acel raport va conţine şi recomandări la adresa României, cum să soluţioneze această problematică. Și, de obicei, conţine şi recomandările Comisiei Europene, cum să gestioneze la nivel european o problemă”. A explicat Vincze Lorant. Pe de altă parte el a amintit de ordinul cu privire la uciderea a 426 de exemplare de urși, care e blocat.

Populația de urși, o problemă europeană


S-a lucrat mult în a pregăti o soluţie legislativă, acel ordin de ministru, şi acum asistăm la situaţia în care se opreşte. Nu se mai aprobă, nu se mai implementează. Ce ne lipseşte? Ne lipseşte curajul? (…) În acest caz este foarte clar că e o problemă care trebuie soluţionată şi responsabilitatea este a statului. Statul trebuie să-şi protejeze cetăţenii şi să protejeze bunurile oamenilor. Deci, eu aş dori să fac apel la responsabilitatea ministrului ca acel ordin, care a fost pregătit pe baza unor studii ştiinţifice, să fie aprobat. Și să fie implementat, pentru că altfel ne vom găsi cu alte victime, cu alte pagube. Şi cine va fi responsabil în cazul ăsta? Statul, ministerul, ministrul va fi responsabil pentru că nu a implementat o soluţie care era pregătită, era la îndemâna lui (…) E o decizie politică ce trebuie luată şi asumată”, a declarat Vincze Lorant cu privire la urși.

De 7 ani se caută soluții care nu sunt găsite

Opinia europarlamentarului a fost împărtășită de către Sarkany Arpad, directorul Abies Hunting. „Au trecut şapte ani de când nu se mai face niciun fel de intervenţie la populaţia de urşi. Din 2016, de 7 ani de zile, se caută soluţii pentru rezolvarea acestei probleme, care până acum nu a fost încă găsită. Din păcate acest ordin, legat de urși, nu a putut fi publicat pentru că a intervenit încă un factor de care până acum nu s-a auzit deloc, nu ştiam că există„. A spus Sarkany Arpad.



spot_img
Latest news
știri