18.9 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Dunărea, mai mult decât o poveste albastră: ce anume influențează culoarea apelor fluviului

Programul ”Cu Apele Curate” expune noi realități provenind dintr-un studiu hidrologic

Programul ”Cu Apele Curate” a dezvăluit rezultatele unui studiu hidrologic, care ne arată că Dunărea este departe de a fi doar albastră.

Într-un comunicat recent, membrii programului au prezentat datele surprinzătoare obținute de la un institut hidrologic, relevând că Dunărea dezvăluie o paletă variată de culori, în funcție de momentul și condițiile din an.

Potrivit cercetării, timp de 59 de zile pe an, Dunărea adoptă o nuanță de verde murdar, iar în alte 11 zile devine maro, departe de imaginea sa idilică

Însă, surprizele nu se opresc aici. Pentru aproximativ 46 de zile pe an, apa capătă o nuanță verde smarald, în timp ce tot atâtea zile se colorează în galben ca lutul.

Ceea ce este și mai interesant este că nuanța verde oțel este cea mai frecventă în cazul Dunării, confirmând că acest fluviu ascunde o identitate complexă și fascinantă.

Dunărea e oricum, numai albastră nu. Nici în Austria nu e albastră, niciodată. O cercetare a unui institut hidrologic a arătat că Dunărea e: 59 de zile pe an verde murdar, 11 zile maro, 46 de zile verde smarald, tot 46 de zile galben ca lutul, dar cel mai des bate în culoarea verde oțel”, se arată în comunicatul publicat astăzi, 21 iulie, pe contul de Facebook.

Aceste descoperiri vin într-un moment oportun, odată cu lansarea ultimului număr al Revistei Arhitectura, care își dedică paginile graniței fluide de 1.075 km pe malul Dunării

În ediția specială, cititorii vor avea ocazia să descopere o colecție de metode de explorare a Dunării, menite să ne apropie de malurile sale și să dezvăluie frumusețea sa autentică.

Revista Arhitectura a fost alături de noi la prima ediție a Festivalului Dunării într-unul dintre panelurile Danube Talks, o serie de discuții sincere și aplicate despre cum putem îmbunătăți situația Dunării, unde am vorbit despre ce înseamnă fluviul pentru români, dacă orașele dunărene au o identitate comună, dar și despre potențialul de dezvoltare al zonei. Luați acest număr de revistă ca pe o invitație de a deveni fiecare dintre noi om la Dunăre”, au adăugat membrii programului.

spot_img
Latest news
știri