14.7 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

UE trebuie să nu mai risipească energia solară, spun producătorii

Uniunea Europeană trebuie să rezolve problema energiei solare risipite. Și cea a prețurilor negative care afectează veniturile proiectelor. A declarat Comisiei Europene un grup de asociații de energie solară și regenerabilă.

Industria solară este în creștere rapidă în Europa. Sunt nu mai puțini de 40 de gigawați (GW) instalați în 2022, cu aproape 50% mai mult decât în ​​2021. „În timp ce 2023 va oferi probabil o altă vară record pentru generarea solară”, ei avertizează asupra altor probleme. Rețelele electrice, lipsa de flexibilitate în sistem și prețurile volatile care au un impact negativ asupra proiectelor. „Crizele energetice și climatice ne impun să creștem ratele de desfășurare a energiei solare la niveluri fără precedent. Mai mult ca oricând, este necesar să se ia măsuri pentru a accelera creșterea solară. Și a atenua risipa de energie”.

Producția de energie solară întreruptă din cauza rețelei

Scriu cele 19 asociații, dintre care 16 reprezintă industria în țările UE. Ceilalți semnatari reprezintă UE în ansamblu, Norvegia și Elveția. O preocupare majoră pentru industrie este că energia solară este din ce în ce mai mult întreruptă de la rețea. În perioadele de cerere scăzută, uneori în favoarea producției de energie puternic poluantă pe cărbune. În acest an, s-au observat reduceri în țările UE. În special în Polonia și Republica Cehă, care au oprit producția de energie solară. Din cauza cererii mai scăzute neașteptate. În timp ce centralele pe cărbune au continuat să producă. Pe lângă aceasta, industria avertizează că prețurile negative „prea dese” pun în pericol investițiile în noi active solare. „O volatilitate mai mare a prețurilor va fi noua normalitate”, scriu asociațiile. Ele argumentează că acestea înseamnă o incertitudine mai mare. Și o potențială pierdere de venituri pentru sursele regenerabile.

Rețețelele electrice trebuie să se pregătească pentru mai multe surse regenerabile

Rețelele trebuie să se pregătească pentru mai multe surse regenerabile. Multe soluții la aceste probleme au fost deja propuse în legislația UE. Pentru a stimula producția de energie regenerabilă, adoptată în 2018. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost implementat corespunzător în multe țări ale UE. Pentru a ajuta la abordarea problemelor, asociațiile fac apel la țările UE. Să îmbunătățească pregătirea rețelelor și să accelereze autorizarea și construcția infrastructurii rețelelor. Odată cu creșterea așteptată a surselor regenerabile, rețelele nu pot aștepta. Și trebuie să înceapă să evolueze, inclusiv cu investiții anticipative, susțin ei. De asemenea, trebuie introdusă flexibilitate în sistemul electric. De la adaptarea rețelelor până la a face casele să răspundă din ce în ce mai mult la semnalele de preț.

spot_img
Latest news
știri