8.6 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

Cabana Postăvaru a împlinit 140 ani. Este cea mai veche din România

Situată la altitudinea la 1,640 de metri, în partea nordică a masivului Postăvaru, Cabana cu același nume a împlinit 140 de ani. Practic este cea mai veche din România

Simbolul Brașovului, Cabana Postăvaru se află într-un punct strategic. De acolo se pot vedea Crucea de pe Caraiman, Colţii Morarului, Cabana Omu, Valea Mălăieştilor, creasta Pietrei Craiului, pârtia Lupului, Drumul Roşu şi Braşovul. Practic, se văd toate atracțiile turistice din zonă, făcând în acest fel priveliștea unică, potrivit Monitorul expres. Iar istoria construcției poate fi citită pe lemnul cabanei, unde de altfel sunt și semnături ale locuitorilor Brașovului, care datează de acum 100 de ani. Cei care s-au ocupat de la început de cabana sunt cei de la Asociația Carpatină Ardeleană SKV Brașov.

Cabana a fost construită din necessitate

Ei au constatat că nu există un loc de popas pentru cei care urcă pe muncă. Sau pentru cei care practică sporturi de uarnă. Așa că în 1881 au deci să înceapă construcția. Timp de 2 ani s-a muncit la ea. Ulterior pe parcursul anilor s-au mai adăugat corpuri de clădire. Mai ales că turiștii veneau năvală pentru a admira frumusețile dimprejur. Iar la începutul anilor 1900 era singura clădire din Poaina Brașov. Dar în 1933 a avut loc cu adevărat extinderea construcției. Astfel s-au adăugat săli de mese, un bar, o garderobă, dar și o încăpere pentru ceruit schiurile. Munca a fost făcută de către voluntarii care nu s-au dat înapoi la extinederea construcției.

”Marea Alpină”, fenomenul care se poate vedea de la Postăvaru

Pe de altă parte schiuri, patine și alte obiecte vechi de mai bine de 80 de ani, pot fi admirate la muzeul Cabanei. De altfel, construcția a găzduit de-a lungul anilor inclusiv mari scriitori, cum ar fi Mihail Sebastian. Acesta și-a centrat o carte în jurul cabanei. Însă Cabana a fost confiscate de comuniști și până în 1989 a fost destul de neîngrijită. Odată cu schimbarea regimului, Cabana s-a întors la ONG-ul SKV Brașov. Iar în acest moment este punct de atracție pentru turiști. De altfel, de acolo se poate vedea și un fenomen numit ”marea alpină”. Practic cei care sunt martori acestui fenomen au impresia că sunt deaspupra lumii.

spot_img
Latest news
știri