16.5 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Forța de muncă din Europa trebuie să se recalifice pentru a concura cu Inteligența Artificială

Experții avertizează că în Europa oamenii trebuie să se recalifice, dacă vor să muncească. Asta pentru că Inteligența Artificială le poate lua locul extrem de ușor.

Progresele tehnologice și nevoile în schimbare ale industriei riscă să expună o forță de muncă europeană lipsită de competențe relevante. Acest lucru ar putea costa scump UE și tocmai atunci când are planuri îndrăznețe. Apariția recentă a instrumentelor de inteligență artificială generativă pune și mai multă presiune. Lucrătorii ar trebui să se recalifice. Sam Altman, CEO al producătorului ChatGPT OpenAI, a spus că chatbot-ul va „automatiza complet unele locuri de muncă”. El a adăugat va crea noi locuri de muncă „pe care credem că vor fi mult mai bune”. Pentru a face față acestei provocări, Comisia a lansat așa-numitul An european al competențelor. Noile abilități sunt la fel de importante mai târziu în viață. Precum sunt în sala de clasă, a declarat comisarul pentru locuri de muncă Nicolas Schmit.

Cursuri speciale pentru lucrătorii care vor să se recalifice

„Trebuie să avem un sistem foarte deschis de calificare și recalificare. Nu putem spune „Ei bine, acum ești calificat, asta este.” Trebuie să spunem „Ei bine, abilitățile fac parte acum din viața normală de muncă. Trebuie să ne adaptăm permanent capacitățile, abilitățile noastre”. A spus socialistul luxemburghez în vârstă de 69 de ani. Unul dintre cele mai mari obstacole de depășit în angajamentul Europei de recalificare este dorința oamenilor să se recalifice. Schmit a recunoscut această „problemă de mentalitate”. „Nu recalificați oamenii cu ușurință dacă există o… mentalitate ostilă sau negativă. Când oamenii spun: „Ei bine, de ce ar trebui să fiu recalificat?”.

Oamenii nu ar trebui să aibă o mentalitate ostilă legat de recalificare

Trei universități belgiene au înființat Academia Nova, o serie de inițiative pentru a promova învățarea pe tot parcursul vieții. Printre ceea ce este oferit se numără cursuri scurte care sunt pentru o paleta mai largă de competențe. Este o modalitate de a obține un gust dintr-un domeniu nou, fără a investi prea mult timp în el. Pe măsură ce oamenii învață noi abilități, fie la locul de muncă, fie din proprie inițiativă, trebuie să înregistreze aceste abilități. Țările de Jos lucrează la un „pașaport de competențe”. „Primul pas în acest sens este că vorbim o limbă comună”, spune ministrul muncii. Acesta a adăugat că nu toate abilitățile sunt menționate în același mod în toată țara.

spot_img
Latest news
știri