7.1 C
București
miercuri, 25 decembrie, 2024

Cascada Clocota s-a prăbușit exact în locul unde oamenii obișnuiau să facă baie

Situație limită în stațiunea Geoagiubăi, acolo unde Cascada Clocota s-a prăbușit exact în locul în care oamenii obișnuiau să își facă baie. Practic, bolovani de dimensiuni foarte mari s-au prabușit în cascadă de la o înălțime destul de mare. Astfel că s-ar fi putut petrece o tragedie.

Cascada este unul dintre cele mai populare locuri din Hunedoara. Are ape termale care cad de la aproximativ 20 de metri. Iar în zilele de vară cascada devine unul dintre cele mai aglomerate locuri. Oamenii vin să se relaxeze, dar să își facă și baie. Doar că luni dimineața o parte din versantul cascadei s-a prăbușit. Bucăți enorme de rocă de câteva sute de kilograme s-au prăbușit fix în locul în care oamenii obișnuiau să se îmbăieze. Este și locul unde foarte mulți turiști vin să își facă poze. „S-a prăbușit din senin, dar, din fericire, nu a fost nimeni rănit. Este un fenomen natural, dar care putea avea urmări mai grave. Unii turiști se așează sub cascadă. Eu le-am mai atras atenția că este periculos și că nu ar trebui să fie acolo, dar unii nu ascultă și chiar devin recalcitranți”. A explicat unul dintre ghizii turistici din zonă, Claudiu Șimonați, pentru Adevărul.

Cascada se va remodela cu ajutorul apei termale

Bucățile de rocă prăbușite sunt din calcar și calciu și s-au format din depunerile aduse de apele termale. Chiar dacă în acest moment Cascada pare cumva ruptă, în timp, apele vor remodela locul, după cum a explicat ghidul. În acest moment pentru a evita o posibilă tragedie, autoritățile au împrejmuit locul cu o bandă de plastic. Există riscul ca alte rădăcini de copaci sau piatră să se prăbușească și cineva să fie rănit. Cu toate acestea nu toată lumea se supune noilor reguli. Unii turiști se declară nemulțumiți și merg să se aventureze sub cascadă. Apa termală din zonă face ca vegetație să fie specifică și acolo să supraviețuiască salamandrele. De altfel, cele 16 izvoare care se revarsă în râul Clocota țin apa acestuia și în vreme de iarnă destul de caldă, astfel că nu îngheață. Stațiunea este una celebră și este căutată încă din Antichitate. Efectul benefic al apelor este cel care aduce în zonă zeci de mii de turiști. Stațiunea a luat ființă în a doua jumătate a secolului XX.

spot_img
Latest news
știri