Autoritățile grecești au efectuat 79 de arestări după incendiile în lanț care au devastat mai multe teritorii din stat.
Conform rapoartelor BBC, ministrul Protecției Civile, Vassilis Kikilias, a dezvăluit că, în prezent există mai mulți suspecți. Aceștia au încercat, în mod repetat, să provoace noi focare pe Muntele Parnitha, în nord-vestul Atenei.
Incendiile de vegetație din Grecia au dus la moartea a cel puțin 20 de persoane, doar în cursul acestei săptămâni
”Comiteți o crimă împotriva țării. Gunoaiele piromanilor provoacă incendii care amenință pădurile, proprietățile și, mai presus de toate, viețile oamenilor. Nu veți scăpa nepedepsiți, vă vom găsi, veți fi trași la răspundere”, a declarat dl Kikilias, în timpul unei ședințe de urgență televizate, scrie BBC, citat de G4 Media.
Și în această vară, Grecia a continuat să se confrunte cu incendii devastatoare, iar schimbările climatice au accentuat riscurile.
Oamenii de știință au vorbit despre legăturile dintre intensificarea evenimentelor meteorologice extreme, valurile de căldură și schimbările climatice.
Stefan Doerr de la Universitatea Swansea a avertizat că zonele uscate și gestionarea deficitară a vegetației facilitează transformarea incidentelor în incendii cu deplasare rapidă.
Autoritățile investighează cauzele, iar 79 din cele 140 de arestări au fost legate de incendii provocate intenționat
Incendiul de proporții din Alexandroupolis este cel mai mare înregistrat vreodată în UE. Mai mult, focul de pe muntele Parnitha amenință un parc național.
La începutul acestei săptămâni, cadavrele a 19 persoane despre care se crede că ar fi migranți, printre care și copii, au fost găsite în apropiere de regiunea Evros din nord-estul Greciei, mai transmite sursa citată.
De asemenea, un cioban și-a pierdut viața în incendiile din regiunea Boeotia, luni.
Ministrul Protecției Civile, Vassilis Kikilias, a declarat miercuri că țara trece prin cea mai grea vară de când au fost introduse hărțile de risc de incendiu în 2009.
Ministerul Afacerilor Externe menține avertizarea de călătorie în Grecia. Turiștii români sunt sfătuiți să evite zone precum Thassos, Kefalonia și Zakynthos
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) păstrează nivelul de alertă pentru călătorii în statul elen, inclusiv pe insulele populare precum Thassos, Kefalonia, Zakynthos și Lefkada.
Avertizarea reconfirmă riscurile și recomandările pentru turiști în contextul situației actuale din țară.
Românii care observă producerea unui incendiu pot anunţa imediat evenimentul la numerele de telefon 112 (număr unic de urgenţă) sau 199 (serviciul de pompieri).