14.7 C
București
vineri, 1 noiembrie, 2024

Cluj-Napoca, acoperit de un miros de fecale | Mister elucidat! | „Festival“ de miștouri la adresa lui Boc și Tișe în mediul online

Au apărut primele informații privitoare la proveniența mirosului de fecale din ultimele 3 zile din Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca este acoperit de aproape 3 zile de un miros dezgustător de fecale, conform Știri de Cluj.

Pe grupurile de Facebook sunt mii de mesaje de la cetățeni care reclamă mirosul îngrozitor. Cei mai mulți dintre ei sunt din cartierele Mărăști, Iris, Someșeni și Gheorgheni. Majoritatea locuitorilor au fost nevoiți să țină geamurile închise, în ciuda episodului canicular din ultimele zile.

Se pare că mirosul provine de la noua rampă de gunoi de la Pata-Rât. Aceasta e administrată de Consiliul Județean Cluj și firma Supercom.

Activiștii din Cluj au susținut în primă fază că este vorba de peste 100.000 de tone de deșeuri biodegradabile în putrefacție. Acestea sunt nesortate și netratate din august 2020. În acest sens, ne reamintim o declarație e primarului Emil Boc din anul 2020. Edilul susținea atunci că „mirosul urât este prețul pe care îl plătim pentru că nu am rămas cu gunoaiele în stradă”.

Ce spune Alin Tișe, președintele CJ, despre mirosul din Cluj-Napoca

Deși în primă fază Alin Tișe, președintele Consiliului Județean, nu s-a pronunțat pe subiect, acesta a venit cu precizări. El a dat vina pe administrațiile locale și pe Agenția și Garda de Mediu.

„Garda și Agenția de Mediu și Primăriile. Nu mai avem responsabilități legate de gunoaie!”, a spus Tișe, fără a preciza că rampa de gunoi a fost construită acolo tocmai de instituția pe care o conduce, în speță Consiliul Județean Cluj. În plus, Tișe a spus că gunoiul respectiv nu este al Clujului.

De cealaltă parte, primarul Emil Boc a spus la un post de radio că a fost sesizat cu privire la miros, de parcă ar fi avut nevoie de vreo sesizare… .!

„Încă de ieri după masă, am accesat instrumentele primăriei. La rampa de la Pata-Rât nu este nicio problemă. Ne-am dus, ulterior, pe sursele alternative. Am verificat statia de epurare, dar nu a fost problema. Apoi, m-a adresat la Garda de Mediu și Adi Eco Metropolitan. La momentul actual, din informațiile pe care le am, cel mai probabil cei de la Supercom nu au respectat anumite proceduri administrative la CMID. Controlul încă nu s-a încheiat. Și nici soluțiile de remediere impuse. Autoritățile statului își fac datoria. Miroul e accelerat de căldurile extreme, aici se aduce gunoiul în tot județul”, a spus edilul, conform zcj.

CMID se referă la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor.

La Târgu Mureș S-A PUTUT, la Cluj-Napoca NU

Avem de-a face, deci, cu o pasare a responsabilității între instituții, timp în care sute de mii de clujeni sunt supuși unei poluări greu de digerat, la propriu.

Marți, 29 august 2023, mai mulți angajați de la Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, Consiliului Județean Cluj și Direcția de Sănătate Publică Cluj au mers la groapa de gunoi de la Pata-Rât. Potrivit lui Alin Tișe, în zona Pata-Rât ar fi vorba de 3 gropi de gunoi. Fiecare administrator al respectivelor gropi dă vina pe celălalt pentru mirosul insuportabil. Prin urmare, un expert a mers cu reprezentanții instituțiilor de mai sus pentru a vedea care este sursa originară a mirosului, potrivit Foaia Transilvană.

Autoritățile dau vina pe Supercom pentru mirosul din Cluj-Napoca

Primarul Emil Boc a venit cu completări în care precizează că „după analizele pe care le avem, cu o probabil ridicată, cauza mirsoului este nerespectarea procedurilor la CMID de către Supercom“.

„Din analiza mea, acesta este informația. Controlul care se desfășoară nu s-a încheiat. Autoritățile statului își fac datoria”, a spus Boc. Pentru răspândirea mirosului, edilul a dat vina și pe caniculă.

Se pare că refuzul firmei Supercom de a efectua procesul de tratare a deșeurilor menajere umede înainte de depozitare, așa cum cer normele ecologice, a provocat această situație dezastruoasă în Cluj. Deșeurile au fost depozitate direct în groapă, o practică inacceptabilă din perspectiva protecției mediului.

Prin urmare vorbim de o firmă parteneră a Consiliului Județean Cluj care nu își îndeplinește îndatoririle în materie de ecologie. Atât Alin Tișe, cât și Emil Boc s-au eschivat de la a aplica vreo sancțiune acestei companii. Conform Clujmanifest, o situație similară a avut loc la Târgu Mureș. Acolo, autoritățile au reziliat contractul cu firma Brantner, fără nicio ezitare.

Proveniența mirosului, elucidată marți seara

Comisarul Lucian Stanca, de la Garda de Mediu Cluj, a declarat pentru Radio Cluj că mirosul din oraș provine de la câteva zeci de tone de deșeuri menajere depozitate neconform de firma Supercom.

„În urma numeroaselor sesizări înregistrate la noi, atât în cursul zilei de ieri, cât și astăzi, ne-am deplasat în zona Pata-Rât în vederea identificării sursei disconfortului olfactiv. Am verificat vizual amplasamentul celor două platforme temporare de deșeuri care în momentul de față au sistat activitatea, respectiv platforma Salperampă și RADP, unde n-am constatat nicio activitate care să genereze disconfortul olfactiv, după care ne-am deplasat la Centrul Integrat al deșeurilor, la depozitul ecologic aflat în administrarea societății Supercom. Am urmărit modul de respectare a condițiilor din autorizația integrată de mediu pe care dânșii o dețin, în urma analizării acestuia am identificat unele probleme în ceea ce privește depozitarea deșeurilor care nu au intrat în stația de tratare mecano-biologică.

Dânșii ne-au explicat că din cauza unor probleme la una din instalațiile stației de tratare au fost nevoiți că o parte din deșeurile colectate de la populație să o depoziteze în alt spațiu. Considerăm noi că una din condițiile producerii acestui disconfort a fost și această soluție adoptată de către dânșii, coroborată, bineînțeles, cu condițiile meteo din perioada aceasta, căldura excesivă și curenții aer care și-au modificat sensul dinspre Apahida spre Cluj, au produs asemenea disconfort. Momentan ne focusăm pe stabilirea de măsuri punctuale ca să diminuăm sau chiar să eliminăm aceste surse de disconfort”, a declarat comisarul Lucian Stanca.

Pe rețelele sociale, „festival“de miștouri la adresa lui Boc și Tișe

Cum cea mai mare calitate a românului este să facă haz de necaz, pe rețelel sociale au început să circule în ultimele zile numeroase glume și miștouri privitoare la situația din Cluj-Napoca.

„A se citi în ardeleneză cu accent: Cluju’ pute a Tișeat“, a scris Bogdan Bob Rădulescu, actor.

Marian Lechintan a compus și niște versuri:

„Clujul pute a cinci stele
„Sunt bășini de Răchițele”
Urlă-n cor gurile rele
Și cu jalba in proțap
Vată-n nas și clop în cap
Dai să intri la conac.
„Nincs it Boc” ! te ia răstit,
Doamna vice cu-n sughit,
Îi las jalba pe birou,
Dau să ies, dar iar mi-e rău
Și mă-ntreb neîmpăcat
De ce Boc e un căcat?!“

„Pute atât de infect în cloaca numită Cluj-Napoca, încât parcă nu m-am dat cu parfum. Și eu sunt pasionat de parfumuri, azi am făcut chiar layering cu două. Asta e, va trebui să mă resemnez că tot orașul e dat cu #EauDeTișe și #EauDeBoc“, a scris jurnalistul Răzvan Dragoș de la NCN.

spot_img
Latest news
știri