18.9 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Vierme viu de 8 centimetri, scos din creierul unei femei | VIDEO

Un vierme lung de 8 centimetri a fost descoperit de medicii din Australia în creierul unei femei, conform IFL Science.

Viermele a fost scos viu din creierul femeii, în timpul unei proceduri chirurgicale. Este primul caz raportat cu această infecție parazitară specială la un om.

Viermele Ophidascaris robertsi este nativ australian și un parazit foarte comun în gazda sa obișnuită, pitonul covor.

„În mod normal, larvele de la Ophidascaris robertsi se găsesc la mamifere mici și la marsupiale, care sunt mâncate de piton. Astfel, ciclul de viață continuă în șarpe, a explicat Sanjaya Senanayake, expert în boli infecțioase și coautor al studiului.

Pe lângă faptul că este prima infecție umană cu O. robertsi raportată în literatură, Senanayake a spus:

„Acesta este și primul caz care implică creierul oricărei specii de mamifere, umane sau de altă natură”, a precizat el.

Vierme de 8 centimetri în creierul unei femei

Femeia, din sud-estul New South Wales, a fost internată pentru prima dată la spital în ianuarie 2021. Ea se confrunt cu dureri abdominale, diaree, transpirații nocturne și tuse uscată. Scanările au evidențiat leziuni la plămânii, ficat și splină. Totuși, testele suplimentare nu au arătat nicio dovadă de cancer, infecție sau boli autoimune.

Medicii au concluzionat că pacienta suferea de pneumonie eozinofilă de etiologie neclară și au tratat-o cu steroizi. Cu toate acestea, trei săptămâni mai târziu a ajuns din nou în spital, iar problemele ei s-au agravat.

În următoarele 18 luni, femeii i s-au administrat diferite tratamente, dar nimic nu părea să-i aline pe deplin simptomele. Până în iunie 2022, ea se confrunta deja cu pierderi de memorie și depresie. Drept urmare, echipa medicală a efectuat o scanare RMN a creierului ei. Coautorul Karina Kennedy, director de microbiologie clinică la Spitalul Canberra, a explicat că scanarea a arătat „o leziune atipică în lobul frontal drept al creierului”.

După cum a spus Senanayake pentru Guardian, neurochirurgul însărcinat să investigheze leziunea ciudată a făcut o „descoperire pe care o faci o dată în carieră”.

„O, Doamne, n-ai crede ce tocmai am găsit în creierul acestei doamne – și este viu și se zvârcolește.”, a spus el.

Cum a ajuns în creierul femeii?

Se pare că femeia a căutat adesea hrană lângă un lac din apropierea casei sale. Ea culegea o plantă nativă din zonă, pe care o folosea la gătit. Cea mai probabilă explicație este că un piton de covor infectat a infectat lacul, iar femeia a luat apoi parazitul din ierburile ce-și trăgeau nutrienții din lac.

Deși O. robertsi nu a fost niciodată văzut la un om până acum, există și alte specii de Ophidascaris care infectează șerpi în alte părți ale globului. Prin urmare, nu este imposibil ca astfel de cazuri să mai fie descoperite viitor.

Acum, femeia care a avut un vierme în creier a început să-și revină, deși va continua să fie monitorizată de specialiști.

spot_img
Latest news
știri