10 C
București
miercuri, 24 aprilie, 2024

Familii întregi de albine, ucise de un parazit în Hunedoara

Apicultorii din Hunedoara au avut parte de o surpriză neplăcută în acest început de primăvară, după ce au descoperit o problemă la albine, conform Radio Timișoara.

Având în vedere că vremea este călduroasă și albinele trebuiau să iasă din stupi, producătorii de miere au devenit curioși când au văzut că acest lucru nu se întâmplă.

Se pare că populațiile de albine au fost afectate de un parazit. Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că tratamentele nu au fost aplicate la timp și corect.

Drept urmare, foarte multe familii de albine au murit din cauza parazitului. Este vorba de Varroa jacobsoni, o specie de acarien.

Familiile de albine, afectate de Varroa jacobsoni

Tiberiu Korb, vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine Hunedoara, a vorbit despre această problemă.

„Din păcate avem probleme la nivel de județ și nu numai la nivel de județ. La nivel de țară, anul trecut a fost o infestație foarte mare cu Varroa jacobsoni. În timpul verii, apicultorii au susținut tare că nu există infestație, că familiile sunt puternice și au minimalizat și tratamentele și le-au început târziu.

Foarte multe familii la ora asta au dispărut, au murit. Boala se manifestă prin faptul că dispare albina din ladă. Din estimări, cam 20% din efective s-au cam dus. Iarna nu s-a terminat încă, iar până în aprilie mai pot fi surprize”, a spus Tiberiu Korb.

Specialiștii atrag atenția că soluția în vederea stopării infectării stupilor e folosirea tratamentelor. Acestea sunt oportune chiar și acum, pe final de sezon rece. În plus, potrivit lui Korb, apicultorii pot solicita consultanță la sediul Asociației Crescătorilor de Albine.

O variantă ar fi aplicarea unor benzi cu tratamente, care odată atinse de albine le ajută să-și mai revină. Ulterior, familiile trebuie unite și aplicate în continuare tratament.

„Să știți că încurajez apicultorii, că vin la mine foarte supărați și le spun, totuși, să le pară bine pentru că am făcut niște cantități de miere. Faptul că cunosc o meserie este mare lucru. Să practice în continuare apicultura, să iubească albinele”, a mai spus spune Tiberiu Korb.

Aproximativ 1.000 de apicultori activează în județul Hunedoara.

Latest news
știri