Potrivit datelor recent publicate de Comisia Europeană a Turismului, care reunește Organizațiile Naționale de Turism ale țărilor europene, turismul în regiunea Mării Mediterane a fost deosebit de afectat de valurile de căldură.
Un articol al publicației Radio Eco Natura arată că numărul persoanelor care intenționează să călătorească în această regiune în perioada iunie-noiembrie a scăzut deja cu 10% în comparație cu anul trecut, când canicula a dus la secetă și incendii forestiere.
Turiștii sunt din ce în ce mai atenți la fenomenele meteo
Raportul organizației evidențiază faptul că 7.6% dintre călători consideră acum fenomenele meteo extreme drept o preocupare semnificativă în planificarea călătoriilor lor din perioada iunie-noiembrie.
Cu toate că cererea pentru călătorii a crescut din nou în acestă vară, după restricțiile impuse în timpul pandemiei, companiile de turism susțin că nu au înregistrat încă multe anulări din cauza temperaturilor ridicate.
În special, britanicii au efectuat mai puține rezervări de vacanțe în țară și au preferat mai mult regiunea Mării Mediterane, adesea cu câteva luni în avans, a explicat Sean Tipton de la Asociația Britanică a Agențiilor de Turism.
Cu toate acestea, acest echilibru s-ar putea schimba din cauza valurilor de căldură.
Turismul din Italia a fost foarte afectat de valurile de căldură. Turiștii se gândesc de două ori înainte de a face rezervări în Roma
Oamenii de știință avertizează de mult timp că schimbările climatice, cauzate de emisiile de CO2 rezultate din arderea combustibililor fosili, vor face fenomenele meteorologice extreme mai frecvente.
Turiștii aflați vara aceasta în Roma au declarat pentru Reuters că vor lua în considerare de două ori decizia de a face rezervări în capitala Italiei din cauza temperaturilor ridicate.
Ministerul Mediului din Italia a avertizat, de asemenea, că în viitor, turiștii străini ar putea prefera să călătorească mai mult în primăvară și toamnă și să aleagă destinații mai răcoroase.
În Grecia, creșterea turismului în lunile de iarnă, primăvară și toamnă ar putea contribui la soluționarea acestei probleme și la reducerea sosirilor turiștilor străini în timpul verii, conform Ministerului Mediului din Grecia.