14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie, 2025

Tranziția verde necesită o finanțare de 18 trilioane de dolari

Umanitatea trebuie să accelereze semnificativ înlocuirea și reducerea utilizării combustibililor fosili

Potrivit raportului ”The Energy Transition Blueprint”, recent lansat de Centrul pentru Impactul Energetic al Boston Consulting Group (BCG), este crucial ca omenirea să intensifice tranziția verde pentru a menține condițiile de viață favorabile pe planetă.

Raportul dezvăluie că există un deficit de finanțare de 18 trilioane de dolari până în 2030 pentru a asigura o tranziție eficientă către energie verde

Conform acestui studiu, sursele regenerabile și alte soluții cu emisii scăzute de carbon trebuie să reprezinte între 50% și 70% din aprovizionarea cu energie până în 2050, pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1.5°C peste nivelurile preindustriale.

Aceasta presupune o creștere de aproximativ trei ori mai rapidă decât tranzițiile anterioare, cum ar fi cele de la cărbune și hidrocarburi.

Reducerea utilizării combustibililor fosili este esențială pentru ca Uniunea Europeană să atingă neutralitatea climatică

Pentru a face față acestor provocări, este esențial ca umanitatea să accelereze semnificativ înlocuirea și reducerea utilizării combustibililor fosili.

Raportul identifică cinci pârghii tehnologice care ne pot ajuta să atingem obiectivele de tranziție:

  • Sporirea eficienței energetice;
  • Electrificarea utilizărilor finale (de exemplu, prin adoptarea vehiculelor electrice sau pompelor de căldură);
  • Decarbonizarea sursei de alimentare,
  • Utilizarea combustibililor cu emisii mai reduse de carbon atunci când nu pot fi înlocuiți imediat;
  • Captarea carbonului.

Impactul distrugător al poluării aerului este cauzat de cobustibilii fosili

Conform unui raport Greenpeace, în fiecare an, poluarea aerului cauzată de arderea combustibililor fosili provoacă mai multe decese decât cele cauzate de tutun și malaria combinate.

Această poluare nu numai că afectează sănătatea umană, ci și frumusețea naturală a planetei noastre, contribuind la o extincție în masă a speciilor.

Fenomenele meteo extreme, cum ar fi incendiile, inundațiile, seceta și altele, amenință grav prezentul și viitorul nostru, forțând deja peste 55 de milioane de oameni să-și părăsească casele.

Nu este pentru prima dată când organizația internațională pentru protecția mediului subliniază că omenirea este confruntată cu o criză globală semnificativă din cauza poluării aerului și a schimbărilor climatice induse de activitățile legate de combustibilii fosili.

spot_img
Latest news
știri