14.4 C
București
sâmbătă, 21 septembrie, 2024

NASA a descoperit un posibil ocean situat pe o planetă gigantică

Planeta se află la 120 de ani lumină distanță de Terra

Oamenii de ştiinţă de la NASA au anunţat existenţa unui posibil ocean pe o exoplanetă gigantică.

Această exoplanetă se află la zeci de ani-lumină depărtare şi ar conține, de asemenea, un indiciu chimic al unui posibil semn de viaţă, scrie The Guardian, citat de The Washington Post.

Planeta se află în constelaţia Leo

Descoperirea a fost făcută de telescopul James Webb al agenţiei spaţiale, care se află la 120 de ani-lumină de Pământ, în constelaţia Leo.

Studiul se bazează pe cercetările anterioare relizate în această regiune, cercetări efectuate cu ajutorul predecesorilor lui Webb, Hubble şi Kepler.

Planeta are o masă de aproape nouă ori mai mare decât cea a Pământului

Cercetătorii au numit exoplaneta K2-18 b, o denumire banală pentru ceva cu o asemenea importanţă potenţială.

Cu o masă de aproape nouă ori mai mare decât cea a Pământului, aceasta este, conform NASA, ”o exoplanetă Hycean, una care are potenţialul de a poseda o atmosferă bogată în hidrogen şi o suprafaţă acoperită de un ocean de apă”.

Agenţia spaţială NASA a declarat că observaţiile sale privind compoziţia chimică a atmosferei planetei sugerează posibilitatea existenţei unei lumi oceanice

Abundenţa metanului şi a dioxidului de carbon şi lipsa amoniacului susţin ipoteza că ar putea exista un ocean de apă sub o atmosferă bogată în hidrogen în K2-18 b”, a precizat agenţia.

Dar NASA a sugerat, de asemenea, o posibilitate şi mai remarcabilă în potenţiala descoperire a unei molecule numite sulfură de dimetil (DMS), care pe Pământ este produsă doar de viaţă.

De-a lungul istoriei sale, NASA a identificat anterior indicii ale apei pe alte planete. Deși cercetătorii sunt încântați să facă publică această recentă descoperire, acest fapt nu garantează automat capacitatea planetei de a susține viața.

spot_img
Latest news
știri