4.8 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

Lege: Medicamentele expirate și neutilizate sunt considerate deșeuri periculoase

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege

Camera Deputaților a aprobat un nou proiect de lege cu privire la medicamentele expirate și neutilizate.

Prin urmare, acestea sunt declarate deșeuri periculoase, deputații impunând o notificare publică în acest sens.

Deșeurile periculoase vor fi colectate atât de spitalele de stat, cât și de cele publice

Acest proiect de lege are ca scop modificarea și extinderea Legii nr. 95/2006 și stabilește că ”medicamentele expirate și/sau nefolosite de către populație trebuie colectate de spitalele publice și private, care au obligația de a le accepta pentru eliminarea finală”, transmite Adevărul.

Pentru a acoperi costurile operațiunilor în spitalele publice și private, se vor efectua transferuri de fonduri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății către bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Populația va fi avertizată, iar spitalele vor fi obligate să colecteze medicamentele expirate și neutilizate

În plus, orice material publicitar adresat publicului larg trebuie să conțină cel puțin următoarele informații: numele medicamentului și, dacă este cazul, denumirea sa comună dacă medicamentul conține o singură substanță activă, precum și informații esențiale pentru utilizarea corectă a medicamentului.

Camera Deputaților a adoptat acest proiect de lege în calitate de organism decizional, ceea ce înseamnă că legea se îndreaptă spre promulgare.

Medicamentele nu trebuie aruncate în natură, la gunoi și nici în vasul de toaletă

Medicamentele expirate sunt deșeuri menajere periculoase. Prin urmare, acestea nu pot fi aruncate la gropile de gunoi, în cursurile de apă sau pe sol pentru că poluează grav mediul și reprezintă un real pericol pentru sănătatea umană și mediul înconjurător.

Poluare a mediului: Medicamentele aruncate în natură sau în toaletă pot contamina apa și solul cu substanțe chimice nocive, punând în pericol ecosistemele acvatice și terestre.

Riscuri pentru sănătatea umană: Substanțele chimice din medicamente pot ajunge în sursele de apă potabilă, punând în pericol sănătatea umană prin consumul de apă contaminată.

Impact asupra vieții sălbatice: Substanțele din medicamente pot afecta fauna sălbatică, cauzând daune ireparabile ecosistemelor.

spot_img
Latest news
știri