Guvernul nipon a vorbit despre concentrația de tritiu în apele din jurul centralei nucleare de la Fukushima, transmițând că aceasta rămâne sub nivelul minim.
Angajații Ministerului japonez al Mediului au efectuat teste de radioactivitate asupra probelor de apă prelevate din diferite locații din jurul centralei începând cu data de 24 august, și până în prezent, nu au fost detectate nivele anormale sau care să depășească standardele locale sau internaționale.
Probele au fost colectate săptămâna trecută în unsprezece locații diferite din prefectura Fukushima, situată în nord-estul Japoniei
Printre aceste locații se numără și puncte în apropierea zonei în care se află gura tunelului de evacuare, precum și altele aflate la o distanță de 50 de kilometri.
Conform datelor furnizate de autoritățile japoneze, toate măsurătorile efectuate până acum indică faptul că concentrațiile de tritiu au rămas sub nivelul minim de detectare.
În prezent, Guvernul de la Tokyo are în plan continuarea monitorizării nivelurilor de tritiu o dată pe săptămână, transmite G4 Media.
Centralele nucleare au generat milioane de tone de apă contaminată, fie prin procesele de răcire a reactoarelor deteriorate și a combustibilului topit în urma accidentului nuclear din 2011, fie prin infiltrarea apei de ploaie de-a lungul anilor
Această apă este supusă unui proces complex de filtrare, care elimină majoritatea elementelor radioactive periculoase, cu excepția tritiului, un izotop natural, înainte de a fi stocată în rezervoare în vederea evacuării.
Această apă tratată este cunoscută sub numele de ”deversarea de la Fukushima”. În prezent, există peste 1.000 de rezervoare pe amplasamentul centralei, iar se așteaptă ca operațiunea de deversare să continue pentru cel puțin 30 de ani.