Noul regulament privind gestionarea deșeurilor medicale și veterinare a fost aprobat de Consiliul Local Timișoara, stabilind obligațiile pentru producătorii și generatorii autorizați de deșeuri medicale pe teritoriul municipiului.
Începând din 2024, toți operatorii trebuie să completeze un Plan de gestionare a deșeurilor medicale, folosind un formular standardizat
Această procedură va permite o monitorizare clară a întregului proces de eliminare a deșeurilor medicale, asigurând astfel siguranța și transparența în gestionarea acestor deșeuri, transmite publicația Renașterea.
Regulamentul, adoptat prin HCL 392/2023, are ca scop crearea unui cadru unitar și legal pentru gestionarea deșeurilor medicale, cu accent pe cele periculoase, pentru a preveni poluarea mediului și a proteja sănătatea publică.
Deșeurile vizate de acest regulament includ medicamentele, substanțele chimice, și alte deșeuri cu potențial de infecție rezultate din activitățile medicale și veterinare, în conformitate cu legislația națională și internațională.
Primăria Timișoara solicită tuturor operatorilor să completeze planul anual de gestionare a deșeurilor medicale până la data de 1 martie 2024 pentru activitățile desfășurate în anul precedent
Regulamentul și planul de gestionare a deșeurilor sunt disponibile online, iar operatorii sunt îndemnați să acceseze link-ul specificat în comunicat pentru a-și înregistra documentele.
Ca parte a procesului de digitalizare, planurile de eliminare a deșeurilor pot fi trimise online, împreună cu copiile contractelor încheiate cu operatorii autorizați de deșeuri medicale, la adresa de e-mail primariatm@primariatm.ro.
Pentru operatorii care nu pot utiliza această metodă, documentele pot fi depuse fizic la sediul Primăriei Timișoara, la Camera 12, pe C.D. Loga, nr. 1.
Lege: Medicamentele expirate și neutilizate sunt considerate deșeuri periculoase
Reamintim că, în data de 21 septembrie, Camera Deputaților a aprobat un nou proiect de lege cu privire la medicamentele expirate și neutilizate.
Prin urmare, acestea sunt declarate deșeuri periculoase, deputații impunând o notificare publică în acest sens.
Astfel, deșeurile periculoase vor fi colectate atât de spitalele de stat, cât și de cele publice.