10.7 C
București
joi, 2 ianuarie, 2025

”Cimitirul deșeurilor spațiale”: Unde depozităm zecile de mii de sateliți de îndată ce sunt scoși din funcțiune?

InfoClima: ”În jumătate de secol am “reușit” să încălzim planeta cu 1,1 °C, datorită acțiunilor noastre necontrolate, iar în continuare panta este ascendentă. Mai mult decât atât, am mai aglomerat și orbitele din jurul Pământului cu resturi de la diverse misiuni spațiale, masa totală a acestor deșeuri depășind 10.900 tone, conform estimarilor ESA”

Platforma online InfoClima prezintă un nou articol semnat de Cristian Omat, articol care abordează problema deșeurilor spațiale și locația lor de depozitare într-un context global.

InfoClima, despre problematica deșeurilor provenite din spațiu: ”Unde depozităm zecile de mii de sateliți de îndată ce sunt scoși din funcțiune?”

Răspunsul dezvăluit în acest material sugerează o destinație surprinzătoare, anume punctul Nemo din Pacificul îndepărtat.

În cadrul acestui articol informativ, autorul explorează istoria punctului Nemo și preocupările legate de poluarea apelor oceanice planetare, inclusiv prezenta metalelor, metalelor grele și a substanțelor toxice în această zonă izolată.

Punctul Nemo, un cimitir spațial ce poluează Pacificul?

Punctul Nemo, situat în Pacificul de Sud, este o regiune izolată de o vastă întindere, cu cel mai apropiat țărm aflat la o distanță de peste 2.688 de kilometri.

Această zonă este în afara rutelor maritime și este cunoscută sub numele de ”cimitirul deșeurilor spațiale”, deoarece găzduiește resturile a sute de sateliți, trepte de rachetă și nave spațiale care au fost decomisionate pe parcursul a peste șase decenii de explorare spațială.

Punctul Nemo este destinat să devină locul de aterizare pentru resturile Stației Spațiale Internaționale (ISS), care urmează să fie scoasă din funcțiune în anul 2030 și apoi deorbitată în 2031

În egală măsură, trebuie luat în calcul impactul asupra florei și faunei marine, punând sub semnul întrebării riscul deteriorării ecosistemelor ca urmare a lipsei unei legislații globale care să limiteze numărul de sateliți aflați în orbită.

În plus, articolul lui Cristian Omat dezvăluie informații despre lipsa de date oficiale referitoare la prăbușirile satelitare în Marea Neagră, subliniind preocupările legate de gestionarea și monitorizarea adecvată a acestor incidente potențial periculoase.

spot_img
Latest news
știri