22.8 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

India intenționează să instaleze un sistem de monitorizare pentru siguranța lacurilor glaciare din Himalaya

Decizia a venit după impactul pe care l-au avut inundațiile din luna octombrie a acestui an

India are în vedere o primă punere în funcțiune a unui sistem de monitorizare și avertizare timpurie pentru o serie de lacuri glaciare din masivul Himalaya.

Autoritățile avertizează că toate aceste lacuri au risc crescut de inundații, transmite DC News.

Această inițiativă vine în urma inundațiilor produse în luna curentă, fenomene care au cauzat cel puțin 60 de decese, potrivit unui oficial indian de rang înalt citat de Reuters.

În India există 65 de lacuri glaciare care prezintă un potențial risc de inundații

Prin urmare, necesitatea monitorizării lor a fost accentuată după ce Lacul Lhonak din estul masivului Himalaya s-a revărsat acum două săptămâni, provocând daune semnificative în regiunea montană Sikkim, situată între China, Nepal și Bhutan.

Potrivit Reuters, India lucrează la un proiect pilot de monitorizare și avertizare timpurie pentru Lacul Lhonak, precum și pentru Lacul glaciar Shako Cho, aflat în apropiere.

Cu ajutorul acestui sistem, toate avertismentele ar fi putut fi emise cu 90 de minute înainte ca inundațiile să afecteze așezările din zonă.

Vom încerca nişte sisteme de monitorizare în cazul lacurilor care prezintă riscuri”, a declarat pentru Reuters Krishna S. Vatsa, membru al Autorităţii Naţionale pentru Managementul Dezastrelor din India (NDMA).

Conform sursei citate, NDMA colaborează cu alte instituţii indiene, dar şi internaţionale, în cadrul acestui proiect.

Autorităţile locale indiene vor formula recomandări cu privire la prioritizarea instalării acestor sisteme de avertizare

Autorităţile locale indiene vor formula recomandări cu privire la prioritizarea instalării acestor sisteme de avertizare timpurie în funcţie de evaluarea potenţialului de risc al fiecăruia dintre cele 56 de lacuri glaciare ale Indiei.

spot_img
Latest news
știri