0.9 C
București
vineri, 27 decembrie, 2024

Din 15 octombrie, UE interzice vânzarea microplasticelor adăugate intenționat în produse

Noile norme UE împiedică eliberarea a jumătate de milion de tone de microplastic în mediu și vizează produse variate, de la cosmetice la îngrășăminte

Din 15 octombrie, vânzarea celor mai multe microplastice adăugate intenționat în produsele pe care le cumpărăm este interzisă în întreaga Uniune Europeană, anunță asociația Mai Mult Verde.

Noile norme împiedica eliberarea în mediu a aproximativ o jumătate de milion de tone de microplastic.

Aceste noi reguli interzic vânzarea de microplastice ca atare şi de produse la care s-au adăugat microplastic în mod intenţionat şi care eliberează microplasticele respective atunci când sunt utilizate.

Câteva exemple de produse comune care intră în domeniul de aplicare al restricţiei sunt:

Produsele cosmetice, în cazul cărora microplasticele sunt utilizate în scopuri multiple, cum ar fi exfolierea (microbile) sau obţinerea unei texturi, a unui parfum sau a unei culori specifice;

Detergenţii, emolienţii pentru ţesături, sclipiciul;

Îngrăşămintele, produsele de protecţie a plantelor;

Jucăriile;

Medicamentele şi dispozitivele medicale;

Materialul granular de umplere utilizat pe suprafeţele sportive artificiale (acesta reprezentând cea mai mare sursă de microplastice adăugate în mod intenţionat din mediu).

Interdicția a intrat în vigoare pe 15 octombrie, deși în multe cazuri se va acorda o perioadă mai lungă de tranziție

Pentru suprafețele sportive, de exemplu, interdicția va intra în vigoare peste opt ani pentru a oferi industriei timp să treacă la materiale alternative.

Comisia Europeană s-a angajat să combată poluarea cu microplastice, astfel cum se menţionează în Pactul verde european şi în noul Plan de acţiune privind economia circulară.

În Planul de acţiune privind reducerea la zero a poluării, Comisia a stabilit obiectivul de a reduce cu 30% poluarea cu microplastic până în 2030.

spot_img
Latest news
știri