23 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Iarna din acest an va fi deosebit de săracă în precipitații

Prognoza arată o anomalie a temperaturilor în decembrie

Meteorologii prognozează o nouă iarnă săracă în precipitații, anunțând o probabilitate mai mare de ninsori în România abia în luna februarie.

Potrivit Florinelei Georgescu, directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), doar zonele montane vor fi acoperite cu zăpadă.

Mai multe zone din România se vor confrunta cu absența zăpezii sau cu precipitaţii deficitare

România va intra în iarnă cu temperaturi mai ridicate decât normal şi cu precipitaţii deficitare, chiar dacă în prima parte a lunii noiembrie va fi un oarecare excedent de precipitaţii pe jumătatea de vest a ţării.

Prognoza arată o anomalie pozitivă a temperaturilor în decembrie, adică puţin mai cald decât ar trebui să fie raportat la media ultimelor decenii, însă este o abatere pozitivă a temperaturilor destul de redusă, care lasă loc categoric şi posibilelor perioade cu ger. Nu este exclus ca în decembrie să avem primele episoade cu ger”, a precizat directorul executiv al ANM.

Nu este exclusă apariţia episoadelor cu vreme mai severă

În egală măsură, Florinela Georgescu a menţionat că iernile normale în România pot aduce episoade cu vreme severă, viscole, ger şi ninsoare care să se depună în strat consistent de zăpadă.

Din punct de vedere al cantităţilor de precipitaţii, luna februarie este una care arată un excedent în cea mai mare parte a ţării. Astfel, chiar dacă vom fi pe un fond de temperaturi în medie ceva mai ridicate decât normal, nu este exclusă apariţia episoadelor cu vreme mai severă şi probabilitatea de a se depune strat de zăpadă şi în zonele joase ale ţării”, a mai transmis directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

spot_img
Latest news
știri