3 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Pisicile au aproape 300 de expresii faciale diferite

Potrivit cercetătorilor, unele dintre aceste expresii faciale ale felinelor au fost ”împrumutate” de la oameni, în toți anii de conviețuire cu noi

O nouă cercetare realizată de oamenii de știință de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) a investigat diferitele tipuri de expresii faciale pe care pisicile le folosesc pentru a comunica între ele.

Echipa a înregistrat 276 de expresii faciale unice în rândul pisicilor studiate, scrie BBC.

Cercetătorii au adus în discuție mai multe specii, precizând că, în comparație, cimpanzeii au aproximativ 357 de expresii faciale diferite.

Pisicile au anumite expresii comune cu oamenii și este posibil să le fi preluat din cei 10.000 de ani de conviețuire cu noi

Lauren Scott, cercetător în cadrul universității, a vizitat o cafenea cu pisici fondată de o organizație de caritate din California.

În cadrul acestei vizite, cercetătorul a filmat pisicile timp de aproximativ 194 de minute, axându-se pe expresiile faciale ale felinelor.

Ulterior, Lauren a analizat înregistrările cu ajutorul lui Brittany Florkiewicz – un psiholog evoluționist – care studiază emoțiile și comportamentele anumitor specii de animale.

Ce spun cercetătorii despre expresiile faciale ale pisicilor?

Au fost descoperite 276 de expresii faciale diferite la pisicile pe care le-au filmat.

Fiecare dintre expresiile pisicilor era compusă dintr-o combinație de patru din cele 26 de mișcări faciale unice, cum ar fi gura deschisă, clipiri, linsul nasului, mișcările mustăților și pozițiile urechilor.

În comparație, oamenii au aproximativ 44 de mișcări faciale unice, iar câinii au 27, dar numărul total al expresiilor nu este cunoscut

Din expresiile faciale înregistrate, aproximativ 45% s-au considerat prietenoase, iar 37% au fost mai agresive sau furioase. Restul de 18% reprezintă o combinație neclară a celor două.

Unele dintre expresiile faciale prietenoase ale pisicilor – în care gura le era trasă înapoi și maxilarul deschis pentru a forma un ”zâmbet” – erau similare cu ”fața de joacă” făcută de oameni, câini sau maimuțe.

Cercetătorii nu știu încă exact ce încercau să comunice pisicile între ele prin aceste expresii faciale.

Cu toate acestea, speră că studiul ar putea ajuta proprietarii de animale de companie și adăposturile de animale să îngrijească și să înțeleagă mai bine relațiile lor cu alte pisici.

spot_img
Latest news
știri