4.3 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024

VIDEO | Urși cu guler alb, mamă și pui, filmați în premieră în România

O familie de urși cu guler alb, mamă și pui, au fost filmați în premieră în România. Aceștia au fost surprinși de o cameră montată de rangeri în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.

Potrivit reprezentanților Romsilva, „acest fenomen e întâlnit destul de rar la ursul brun“.

„Uneori, urșii pot simți și urmele foarte fine de miros care rămân pe camerele de monitorizare, după ce au fost instalate. Urșii au un miros foarte fin, grație foselor nazale mari și miilor de receptori ai mirosului, iar centrul mirosului din creierul ursului este de cinci ori mai dezvoltat decât al omului. Urșii detectează hrana de la câțiva kilometri distanță, iar în căutarea hranei, urșii fac deplasări lungi. Ei își folosesc toate simțurile dezvoltate.“, scriu cei de la Romsilva.

Cercetătorii spun că se nasc multe exemplare de urși cu guler alb. Acesta dispare, însă, odată ce animalul crește la majoritatea indivizilor. Se pare, totuși, că există și urși la care coloritul persistă și după înaintarea în vârstă.

„Chiar dacă la prima vedere ne ducem cu gândul că a apărut o specie nouă de urs asiatic sau poate că umblăm cu „ursul vopsit” în Parcul Natural Gradiștea Muncelului Cioclovina, realitatea este cu totul alta. Una din camerele de monitorizare faună (…) au surprins o femelă din specia urs brun împreună cu puiul ei. Ambele exemplare prezintă o caracteristică aparte a coloritului blănii, un guler alb în jurul gâtului. Acest fenomen este întâlnit destul de rar la specia urs brun”, spun reprezentanții parcului natural.

Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina

Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina se află în Munţii Şureanu. Acesta se remarcă prin peisajul aparte creat în mii de ani de interacţiunea omului cu natura.

Specificul zonei este dat şi de prezenţa fenomenelor carstice de suprafaţă şi din subteran. Acolo unde apa a modelat stânca s-au format chei, doline, peşteri şi avene. Unele dintre ele sunt deosebit de importante din punct de vedere ştiinţific.

Mai mult de 2/3 din suprafața parcului este acoperită de păduri. În vecinătatea acestora există câteva sate-crâng, ce sunt locuite de familii ce se ocupă cu oieritul.

Suprafața totală a parcului este de aproape 40.000 de hectare.

spot_img
Latest news
știri