5 C
București
duminică, 10 noiembrie, 2024

Schimbările climatice ar putea modifica lupta împotriva malariei

OMS trage un semnal de alrmă privitor la efectele schimbărilor climatice în zona sănătății.

Schimbările climatice ar putea crește ratele globale ale malariei, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății, conform Live Science.

„Schimbările climatice prezintă un risc substanțial pentru progresul împotriva malariei. În special în regiunile vulnerabile”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Acum mai mult ca niciodată sunt necesare răspunsuri durabile și rezistente la malarie, împreună cu acțiuni urgente pentru a încetini ritmul încălzirii globale și a reduce efectele acesteia”, a dăugat el.

În cel mai recent Raport mondial al malariei, OMS a estimat că au existat 249 de milioane de cazuri de boală răspândită de țânțari în 2022. Comparativ, în 2021 au existat aproximativ 244 de milioane, iar în 2020 un număr similar. Acesta a fost cu 16 milioane de cazuri mai multe decât în 2019.

Creștere alarmantă a malariei

Majoritatea celor cinci milioane de cazuri suplimentare de malarie între 2021 și 2022 s-au produs în cinci țări. E vorba de Pakistan, Nigeria, Uganda, Etiopia și Papua-Noua Guinee. Pakistanul a înregistrat cea mai mare creștere, cu 2,6 milioane de cazuri. În 2021 a avut doar 500.000 de cazuri. Creșterea a fost legată de inundațiile distructive care au afectat o mare parte din Pakistan. Practic, țânțarii au beneficiat de un nou teren umed propice pentru împerechere.

„Cu musonii foarte grei ne așteptam la aceste consecințe, dar nu la această amploare”, a declarat pentru The New York Times dr. Muhammad Mukhtar, directorul programului național de control al malariei din Pakistan.

„Locurile care sunt cele mai afectate sunt locurile care au cea mai mică infrastructură pentru a răspunde la acest tip de evenimente”, a declarat pentru The Washington Post Ross Boyce, profesor asistent de medicină și epidemiologie la Universitatea din Carolina de Nord.

„Cred că va deveni un factor care contribuie tot mai mult la povara globală a malariei”, a spus el.

Schimbările climatice – efecte în lanț

Pe lângă efectele directe ale schimbărilor climatice, cum ar fi inundațiile extreme în locurile în care malaria este endemică, efectele indirecte pot, de asemenea, să crească cazurile de malarie, a menționat OMS. De exemplu, dezastrele legate de climă ar putea reduce accesul oamenilor la serviciile esențiale împotriva malariei și ar putea cauza întreruperi în lanțul de aprovizionare cu plase tratate cu insecticide, medicamente antimalarice și vaccinuri.

În ciuda creșterii recente a infecțiilor, decesele cauzate de malarie au scăzut la 608.000 în 2022. Maximul recent a fost de 631.000 în 2020, deși această rată încă depășește nivelurile prepandemice, a raportat OMS.

Între timp, primul vaccin împotriva malariei recomandat de OMS, numit RTS,S/AS01, a fost lansat cu succes în trei țări africane în ultimii câțiva ani, iar un al doilea vaccin a fost recomandat pentru utilizare la începutul acestui an. Țările cu RTS, S/AS01 – Ghana, Kenya și Malawi – au înregistrat o scădere cu 13% a deceselor din copilărie.

spot_img
Latest news
știri