Poluarea cu plastic este o amenințare existențială la adresa biodiversității din întreaga lume, atât pe uscat, cât și în apă. În plus, majoritatea sunt sub formă de polietilenă, cel mai utilizat plastic din lume, conform Sustainability Times.
Cu toate acestea, o soluție pentru acumularea deșeurilor de polietilenă este în lucru. Oamenii de știință de la Universitatea din Adelaide au dezvoltat o modalitate de a le reutiliza ca materie primă și de a le transforma în substanțe chimice valoroase. Ei au făcut acest lucru prin fotocataliză condusă de lumina soarelui. Dacă este extins, procesul lor ar putea reduce foarte mult cantitățile de deșeuri de polietilenă. Majoritatea deșeurilor ajung în gropi de gunoi, poluând astfel mediul. În același timp, ar putea crește și circularitatea.
„Deșeurile de plastic sunt o resursă neexploatată. Ea poate fi reciclată și procesată în materiale plastice noi și alte produse comerciale”, spune Shizhang Qiao. El este directorul Centrului pentru Materiale în Energie și Cataliză de la Școala de Inginerie Chimică a universității.
Cercetătorul explică faptul că echipa sa a „reciclat deșeurile de plastic din polietilenă în etilenă și acid propionic cu selectivitate ridicată, folosind catalizatori metalici dispersați atomic”.
O metodă de oxidare cu fotocataliză la temperatura camerei a fost apoi folosită pentru a transforma deșeurile în produse valoroase.
Metodă inedită privind reutilizarea deșeurilor de plastic
Etilena este o materie primă chimică importantă care poate fi procesată într-o varietate de produse industriale și zilnice. Între timp, acidul propionic are proprietăți antiseptice și antibacteriene. Acest lucru îl face să fie o substanță chimică foarte căutată.
Temperatura scăzută din noul proces este un factor important, deoarece reciclarea chimică a deșeurilor de PE este operată în prezent la temperaturi mai mari de 400 de grade Celsius. Asta cauzează compoziții chimice complexe.
„Aproape 99% din produsul lichid este acid propionic, atenuând problemele asociate cu produsele complexe care necesită apoi separare. Energia solară regenerabilă a fost folosită mai degrabă decât procesele industriale care consumă combustibili fosili și emit gaze cu efect de seră”, subliniază Qiao.
„Această strategie de valorificare a deșeurilor este implementată în principal cu patru componente, inclusiv deșeuri de plastic, apă, lumina soarelui și fotocatalizatori netoxici care valorifică energia solară și stimulează reacția. Un fotocatalizator tipic este dioxidul de titan cu atomi de paladiu izolați pe suprafața sa”, adaugă el.
Reciclarea deșeurilor
Polietilena este utilizată pe scară largă în produsele de larg consum. Se folosește de la ambalajele alimentare de unică folosință până la pungile de cumpărături. Asta contribuie la faptul că este cea mai comună formă de deșeuri de plastic la nivel mondial. Metoda nou dezvoltată poate face parte din soluția pentru eliminarea unor astfel de deșeuri înainte ca acestea să ajungă în gropile de gunoi de unde scapă adesea în mediu, inclusiv în corpurile de apă.
„Reciclarea catalitică a deșeurilor de PE este încă în dezvoltare și este practic o provocare din cauza inerției chimice a polimerilor și a reacțiilor secundare care decurg din complexitatea structurală a moleculelor reactante”, avertizează omul de știință.
Cu toate acestea, cercetarea arată calea de urmat către „o soluție verde și durabilă pentru a reduce simultan poluarea cu plastic și a produce substanțe chimice valoroase din deșeuri pentru o economie circulară”, adaugă Qiao.