8.6 C
București
marți, 7 ianuarie, 2025

Colectarea selectivă a deșeurilor biodegradabile a devenit, în teorie, obligatorie în Franța

Începând cu 1 ianuarie 2024, colectarea selectivă a deșeurilor a devenit, teoretic, obligatorie în Franța.

De la 1 ianuarie 2024, în încercarea de a reduce depozitele de gunoi, francezilor li se cere colectarea selectivă a deșeurilor biodegradabile folosind coșurile de compost obligatorii. Cu toate acestea, această obligație europeană va rămâne probabil teoretică pentru lunile următoare. Mulți oameni încă nu au o soluție locală pentru colectarea deșeurilor biologice, potrivit ONG-ului Zero Waste Europe, citat de RFI.

Ministerul francez al tranziției ecologice a declarat că doar 27 de milioane de francezi se vor putea conforma. Doar 40% din populație va avea o soluție pentru sortarea deșeurilor biologice. Aceeasta s-ar putea face prin:

  • colectare din ușă în ușă;
  • ​un punct de predare aproape de casă;
  • furnizarea unui recipient de compost;

Dar „mai puțin de 1/3 francezi va avea acces la o soluție de compost în comunitatea sa”, a confirmat ONG-ul.

ONG-ul a mai subliniat că „această obligație este cunoscută încă din 2015”. E vorba de „o întârziere inacceptabilă” care, în opinia sa, „reflectă o lipsă de voință politică atât a autorităților locale, cât și a statului”.

Guvernul francez a adăugat că nu vor exista amenzi dacă oamenii nu se vor conforma. Nu va exista obligația existenței unui recipient de compost în interiorul locuinței.

Colectarea selectivă a deșeurilor alimentare – Ce se întâmplă în orașele franceze

Parisul a experimentat colectarea deșeurilor din clădiri. Un astfel de sistem mai funcționează în Milano, dar are un grad scăzut de absorbție.

În schimb, Parisul va instala în jur de 500 de coșuri noi de biodeșeuri pe străzi. Astfel, parizienii vor avea posibilitatea să-și arunce resturile alimentare.

Pentru cei 1,9 milioane de locuitori ai celei de-a doua metropole ca mărime a Franței, Aix-Marseille, punctele de colectare în aer liber sunt deja utilizate în regim de probă. Altele vor fi instalate treptat în 2024.

Zona metropolitană Lyon a început procesul din 2021. Potrivit orașului cu 1,4 milioane de locuitori, stații de compostare au fost instalate la fiecare 150 de metri. Până în prezent există aproximativ 1.300.

În timp ce cele mai mari orașe franceze abia implementează sistemul, unele orașe mici au fost mai harnice.

De exemplu, în Besançon, în estul Franței, există compostoare individuale interne. E vorba de pubele comune pentru condominii și cabane de compostare pentru cartiere întregi. Accesul este rezervat doar rezidenților pe baza unui cod.

În centru, recipientele cu deșeuri biologice vor fi colectate cu bicicleta cargo și vor fi extinse la 15.000 de locuitori.

Drept urmare, locuitorii nu vor mai fi nevoiți să-și scoată coșurile de gunoi mai mult de o dată la două săptămâni.

Scopul lansării este de a ușura coșurile de gunoi obișnuite și de a opri arderea deșeurilor organice care conțin multă apă în incineratoare sau îngroparea lor la groapa de gunoi.

Coșurile de gunoi menajere conțin aproximativ 30 la sută materie organică. Aceasta include, de exemplu, coji de ouă și zaț de cafea. În loc să fie reciclate, acestea sunt aruncate și ajung, cel mai des, în gropile de gunoi.

spot_img
Latest news
știri