Extractul de canabis are un potențial „remarcabil” de a ucide cel mai periculos cancer de piele, potrivit Science Alert.
Dacă va da rezultate pe animale vii și pe oameni, ar putea oferi o cale cu totul nouă de medicamente pentru o boală care este în prezent dificil de tratat: melanomul.
Uleiul de canabis în cauză este cunoscut sub numele de PHEC-66. El a fost a fost dezvoltat de MGC Pharmaceuticals din Australia.
În octombrie 2023, compania a finanțat un studiu care a constatat că PHEC-66 a oprit proliferarea liniilor celulare izolate de melanom în laborator.
Cercetările ulterioare, conduse de oamenii de știință de la Universitatea RMIT și de la Universitatea Charles Darwin (CDU), au confirmat acum aceste rezultate. Descoperirile echipei sugerează că acest extract special de Cannabis sativa oprește înmulțirea celulelor melanomului. Astfel, boala în sine e forțată să se autodistrugă.
Extractul de canabis ucide celulele de cancer
„Deteriorarea celulei melanomului o împiedică să se împartă în celule noi. În schimb, începe o moarte celulară programată, cunoscută și sub numele de apoptoză”, explică cercetătorul Nazim Nassar de la CDU.
Dacă acest lucru funcționează într-un corp animal viu este o cu totul altă chestiune care încă trebuie investigată. Până în prezent, nu au existat studii clinice efectuate cu uleiul de canabis. Cercetările de înaltă calitate privind potențialul de luptă împotriva cancerului al compușilor de canabis rămân limitate.
Deși oamenii au folosit canabisul ca medicament de milenii, cercetarea științifică în modernitate a fost împiedicată.
Abia în 2016, Australia a legalizat utilizarea canabisului în scopuri medicinale. Acest lucru a permis echipelor să investigheze potențialul medicamentului pentru tratarea unei multitudini de boli.
Numai în ultimii câțiva ani, cercetătorii din Australia au descoperit un mare potențial pentru canabis în uciderea anumitor tipuri de celule canceroase. Mai mult, canabisul nu afectează celulele normale și sănătoase.
În 2020, de exemplu, o companie de biotehnologie din Australia a descoperit că unele soiuri de canabis pot induce moartea în celulele leucemice din laborator, susținând cercetările din alte părți ale lumii cu mai bine de un deceniu.
În 2015, oamenii de știință din SUA au descoperit că atunci când receptorii canabinoizi de pe celulele canceroase de piele non-melanom au fost vizați, celulele au început să sufere de stres oxidativ, ceea ce duce la moartea celulară programată.
Cu câțiva ani înainte, cercetătorii din Italia au descoperit că compușii de canabis au prezentat rezultate similare în combaterea cancerului pancreatic. Melanomul este acum adăugat la listă.
Cum acționează canabisul
Rezultatele studiului actual sugerează că PHEC-66 declanșează moartea celulară programată prin inducerea fragmentării ADN-ului, oprirea creșterii celulelor prin diviziune și „creșterea substanțială” a nivelurilor speciilor reactive de oxigen intracelular (ROS).
ROS sunt molecule de scurtă durată, dar foarte reactive. Atunci când sunt crescute, pot provoca deteriorarea multor părți diferite ale unei celule. Dacă celula deteriorată ajunge la un punct fără întoarcere, se poate sacrifica chiar pentru binele „superior”.
În laborator, PHEC-66 pare să mărească probabilitatea de apariție a apoptozei în trei linii celulare de melanom, prin țintirea receptorilor canabinoizi și permițând ROS să se acumuleze în interiorul celulei.
Sunt necesare acum studii suplimentare pe animale pentru a vedea dacă rezultatele se aplică celulelor canceroase din modelele vii. Cercetătorii, de exemplu, trebuie încă să descopere cum să aplice medicamentul și în ce doză. Numai atunci pot fi luate în considerare studiile clinice pe oameni.