5.2 C
București
marți, 3 decembrie, 2024

Amenzile plătite de România pentru că nu a închis depozitele de deşeuri neautorizate vor fi recuperate de la vinovaţi

Amenzile vin ca urmare a sancţiunilor impuse României de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat că un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care amenzile plătite de stat ca urmare a sancţiunilor impuse României de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru că nu a închis depozite de deşeuri neautorizate vor fi recuperate de la vinovaţi.

Ministrul Mediului, despre amenzile plătite de stat: ”Fie că discutăm despre persoane fizice sau juridice, unele aflate în procedura insolvenţei sau a falimentului, dar fiecare leu din amenzile pe care statul român le plăteşte va fi recuperat”

Este mesajul pe care doresc să-l transmit mai ales titularilor obligaţiilor de mediu, mai ales celor care au avut la dispoziţie 30 de ani să ecologizeze aceste depozite şi nu au făcut-o, le spun că nu este târziu încă să îşi respecte aceste obligaţii. În lipsa acţiunilor, statul român va fi nevoit să îi exproprieze, să facă din bani publici aceste cheltuieli. Respectivele persoane fizice sau juridice vor plăti nu doar costurile ecologizării (studiul de fezabilitate, lucrările de execuţie), ci şi penalităţile pe care statul român le va plăti către Comisia Europeană”, a declarat Mircea Fechet.

Potrivit ministrului, printre cele 31 de situri neautorizate pentru exploatare se află un depozit municipal administrat de Primăria Braşov şi halda de fosfogips a Combinatului Sofert de la Bacău pentru care urmează să fie aprobaţi, prin hotărâre de Guvern, indicatorii tehnico-economici pentru ecologizare.

Într-o primă etapă, au fost 101 depozite neconforme, apoi, în 2018, când România a fost prima dată condamnată, au rămas 68 şi la finalul anului 2023 – 31.

România plăteşte aproximativ 600 de euro zilnic pentru fiecare din cele 31 de depozite rămase neînchise, adică 18.000 de euro.

Guvernul României a modificat legislația pentru a putea închide depozitele de deșeuri neconforme

În luna noiembrie a anului trecut, Guvernul României a adoptat ordonanța de urgență privind unele măsuri de eficientizare a gestionării deșeurilor, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. A fost dezbătută problema legată de depozitele de deșeuri neconforme și nerespectarea obligației de închidere a acestora.

Anterior, Administrația Fondului pentru Mediu a fost desemnată să gestioneze închiderea a 28 de depozite neconforme din cele 33. Restul de cinci trebuiau închise de operatorii economici sau administrațiile publice locale.

Închiderea depozitelor neconforme fac obiectul cauzei C-109/22, pentru care România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiție.

spot_img
Latest news
știri