18.7 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Franța suspendă importul de fructe și legume tratate cu un insecticid interzis în UE

Substanța este interzisă în Franța din anul 2018, iar în Uniunea Europeană - din 2021

Franța a decis să interzică importul de fructe și legume proaspete tratate cu insecticidul tiacloprid.

Acest insecticid este interzis în UE, a anunțat Ministerul Agriculturii, potrivit AFP, citat de HotNews.

Uniunea Europeană nu a luat încă nicio măsură pentru a limita intrarea unor astfel de produse în Europa

Întrucât Uniunea Europeană nu a luat încă nicio măsură pentru a limita intrarea unor astfel de produse în Europa, guvernul a decis, între timp și pentru a proteja consumatorii, să suspende, prin ordin ministerial, introducerea, importul și introducerea pe piața națională a fructelor și legumelor proaspete din țări terțe unde sunt tratate cu tiacloprid”, a precizat ministerul într-un comunicat de presă.

Substanța este interzisă în Franța încă din anul 2018

În egală măsură, oficialul a subliniat că substanța activă din familia neonicotinoidelor, a cărei utilizare este interzisă în Franța din septembrie 2018 și în Uniunea Europeană din februarie 2021, continuă să fie utilizată în alte părți ale lumii pentru a proteja culturile împotriva anumitor insecte.

Printre cele aproximativ șaizeci de măsuri menite să calmeze furia agricultorilor francezi, premierul Gabriel Attal s-a angajat, la 1 februarie, să împiedice acest tip de import.

Textul, adoptat pentru o perioadă de un an, va înceta să se aplice de îndată ce Comisia Europeană va da curs solicitării Franței de a reduce ”limitele maxime de reziduuri” (LMR) de tiacloprid care pot fi detectate în produsele alimentare care intră pe teritoriul european. 

spot_img
Latest news
știri