4 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

Studiu: Copiii defavorizați iubesc mai mult natura și mediul exterior

Copiii din zonele defavorizate văd natura și spațiile exterioare ca fiind ”locuri fericite”, arată un nou studiu, publicat în revista Child Indicators Research.

Cercetătorii Dr. Nicola Walshe și Dr. Zoe Moula de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU) au rugat 91 de copii cu vârste cuprinse între șapte și opt ani de la două școli primare din zone defavorizate din estul Angliei să descrie ce ar însemna pentru ei ”locul fericit”.

Mai mult de jumătate dintre copii au ales să deseneze aspecte ale naturii și ale spațiilor exterioare, cum ar fi copacii, iarba, parcurile, grădinile, lacurile, râurile, locurile de joacă în aer liber, curcubeele sau lumina soarelui.

Cu toate acestea, studiul a constatat că elementele naturii se aflau în fundalul desenelor. Alte aspecte ale bunăstării, cum ar fi sentimentul de siguranță, relațiile pozitive cu familia și prietenii și nevoia de dragoste și fericire, au fost mai explicite în imagini.

Natura, similară cu siguranța și cu fericirea

Co-autorul dr. Walshe, șeful școlii de educație și îngrijire socială de la ARU, a declarat: ”Am vrut ca acest studiu să exploreze percepțiile proprii ale copiilor asupra bunăstării, deoarece majoritatea cercetărilor anterioare s-au concentrat asupra adulților. Acest lucru se întâmplă în ciuda consensului că perspectivele copiilor diferă semnificativ de cele ale adulților”.

De asemenea, cercetătorii au identificat indicatori de bunăstare care au fost explicați în desenele copiilor, cum ar fi nevoia de siguranță, fericire și relații pozitive. Interesant este faptul că reprezentările naturii există în principal în fundal și au fost rareori principalul obiectiv al desenelor.

Desenele au descris natura și spațiile în aer liber ca fiind interconectate cu toate aspectele bunăstării. De exemplu, posibilitatea de a se juca în exterior stimulează bunăstarea fizică, în timp ce a fi capabil să rămâi calm și să apreciezi frumusețea naturii poate fi legat de sănătatea emoțională sau mentală.

O situație materială bună îi distanțează pe cei mici de natură

Cercetările anterioare au arătat că bogăția afectează accesul la natură, copiii care trăiesc în zone favorizate sunt semnificativ mai puțin susceptibili de a avea acces la spații verzi și locuri în aer liber pentru a se juca. Cercetările noastre sugerează că natura și spațiile deschise stau la baza considerării acestor copii asupra bunăstării.

Ca atare, explicarea naturii și restabilirea interconectării dintre arte și natură ar trebui să fie o prioritate cheie pentru cercetare pentru a contribui la îmbunătățirea bunăstării copiilor”, au precizat autorii studiului.

spot_img
Latest news
știri