5.3 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

DDT, o substanță interzisă în Europa, a fost descoperită în legumele expuse într-o piață din Tulcea

Alături de DDT, legumele și fructele conțineau urme de pesticide și alte substanțe deosebit de periculoase

DDT, o substanță interzisă în Europa de zeci de ani, a fost detectată în legumele comercializate în piețele din România, scrie Adevărul.

Echipa Agro Jurnal a realizat un reportaj investigativ, testând ceapă și salată achiziționate de pe o piață din Tulcea, și a descoperit prezența DDT-ului, o substanță interzisă în Europa de zeci de ani, însă în limitele maxime admise.

Conform Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), contaminarea cu DDT este extinsă în mediul înconjurător și în pânza freatică, ca rezultat al utilizării intensive în trecut, în special în țările postcomuniste

EFSA a demarat un nou studiu în februarie pentru a evalua impactul cumulativ al urmelor de pesticide asupra sănătății umane.

Problema trasabilității produselor agricole este una majoră în România, deoarece mai multe țări non-UE exportă legume și fructe în țară.

Până la 9 tipuri de pesticide, inclusiv fungicide, și un viermicid pot fi găsite în legumele folosite pentru o simplă salată făcută acasă

Chiar dacă aceste substanțe se încadrează în limitele admise la nivelul Uniunii Europene, efectele lor cumulate nu sunt pe deplin înțelese.

În plus, legumele analizate mai conțineau și un viermicid, tiabendazol, folosit de legumicultori în faza post-recoltare pentru a preveni apariția altor insecte și a menține aspectul atrăgător al legumelor pe rafturile de vânzare.

Echipa AgroJurnal a testat avocado, considerat un aliment sănătos consumat de români, și a descoperit urme atât de pesticid, cât și de erbicid în acest fruct, inclusiv în cel considerat bio

Rezultatele analizelor arată că peste 40% din probele de legume din România conțin urme de pesticide, aproape dublu față de anul precedent.

Cele mai afectate sunt mărarul, salata și roșiile, cu peste 60% din probele analizate conținând pesticide.

În ceea ce privește fructele, din cele 592 de probe analizate în jumătatea de sud a țării, aproape 60% au conținut reziduuri de pesticide.

Gutuile, strugurii, caisele, piersicile și căpșunele sunt printre cele mai afectate categorii de fructe.

Inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare județene pot aplica sancțiuni în cazul neregulilor, în urma notificărilor de alertă primite ca urmare a neconformității înregistrate, conform Autorității Fitosanitare.

spot_img
Latest news
știri