2.7 C
București
vineri, 3 ianuarie, 2025

Pirita (Aurul Prostului) poate fi mai valoroasă decât am crezut. S-ar putea să ne îmbogățim de pe urma ei

Oamenii de știință au descoperit, total neașteptat, un element chimic extrem de vital în aceste vremuri, în pirită (Aurul Prostului).

Pirita oferă false promisiuni de bogăție deși nu este chiar atât de valoroasă. Însă un nou anunț sugerează că ar putea exista mai mult „aur al proștilor” decât se vede. S-a descoperit că pirita prelevată din Statele Unite conține o cantitate surprinzătoare de litiu. Acest element chimic este extrem de vital în fabricarea bateriilor, scrie IFL Science.

Asocierea piritei cu litiul „este nemaiauzită”, a declarat Shailee Bhattacharya, geochimist sedimentar și doctorand la Laboratorul IsoBioGeM de la Universitatea West Virginia. Ea lucrează cu profesorul Shikha Sharma. Cei doi vor prezenta concluziile studiului la Adunarea Generală a Uniunii Europene a Geoștiințelor (EGU) 2024.

Studiul lor s-a concentrat pe 15 probe de roci sedimentare din Devonianul mijlociu din bazinul Appalachian din SUA. Analizele au arătat că a existat o cantitate surprinzătoare de litiu în mineralele de pirită, ceea ce a fost total neașteptat.

„Încerc să înțeleg cum litiul și pirita ar putea fi asociate unul cu celălalt”, a spus Bhattacharya.

Descoperirea surpriză a fost făcută în timpul unei investigații pentru a stabili dacă vechile situri industriale ar putea fi o sursă de litiu, care s-ar afla în sterilul exploatărilor.

Pirita conține litiu – un element chimic atât de vital pentru bateriile electice

S-a dovedit că mineralele de pirită din șisturi erau o sursă deosebit de bună de litiu. Acest lucru ar putea fi o veste excelentă pentru revoluția bateriilor, însă cercetătorii ne îndeamnă să fim rezervați. Acest lucru se datorează faptului că nu știm încă dacă descoperirile sunt specifice sitului respectiv sau. Prin urmare e posibil ca pirita din restul lumii să nu conțină litiu.

Punerea în lumină a potențialelor noi surse de litiu – cunoscută și sub denumirea de „aur alb” – este o veste uriașă în epoca modernă, deoarece lumea caută să producă baterii pentru un viitor mai ecologic. Litiul este foarte reactiv, permițându-i să stocheze și să elibereze energie electrică în mod eficient. Cu cât vom merge mai departe cu sustenabilitatea, cu atât va fi nevoie de mai mult litiu.

„În prezent producem aproximativ 100.000 de tone [de litiu] în fiecare an”, a explicat Hannah Ritchie, cercetătorul de date de la Universitatea Oxford, într-un blog intitulat „Are lume suficient litiu pentru a trece la vehicule electrice?” .

„Până în 2030, IEA estimează că vom avea nevoie de 2,5 până la 5 ori mai mult: 240.000 până la 450.000 de tone.”, a mai zis Ritchie.

spot_img
Latest news
știri