-2.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie, 2025

Castorii au un rol deosebit de important în lupta împotriva schimbărilor climatice, asigurând echilibrul ecologic

Platforma Infoclima: ”Castorii ar putea fi un posibil aliat pentru asigurarea unui ecosistem umed rezilient în fața fenomenelor meteo extreme în România”

Un nou articol publicat de platforma Infoclima suliniază rolul pe care castorii îl au în atenuarea schimbărilor climatice din România.

Infoclima – ”Castorii: Creatură non grata sau un inginer necesar pentru o stare mai bună a naturii?”

Autoarea Carla Culda, biolog, precizează că aceste viețuitoare sunt o specie cheie în cadrul ecosistemelor naturale fiind supranumiți ingineri ai naturii pentru ingeniozitatea prin care construiesc un mozaic de habitate care rețin apă și extind zonele umede.

Deși barajele lor par să incomodeze la prima vedere, această calitate este extrem de importantă în contextul creșterii numărului de furtuni, ploi torențiale sau perioadelor de secetă.

Castorul a fost reintrodus în România între anii 1998-2003

După reintroducerea castorului în România între 1998-2003, numărul acestora e în continuă creștere și sperăm să putem conta pe ei în lupta cu efectele schimbărilor climatice”, se arată în textul articolului.

Barajele și canalele create de castori măresc capacitatea de stocare a apei și produc o scurgere mai lentă a apei care este extrem de importantă atât în caz de furtuni sau ploi abundente precum și în timpul secetelor când apa care se eliberează mai lent din barajele castorilor, mai subliniază autoarea.

În România trăiesc aproximativ 1.500 de castori

Asta va permite un flux constant de apă, inclusiv în pâraiele care în ultimii ani se usucă. Din păcate, castorii au dispărut de pe teritoriul țării noastre în secolul XIX din cauza braconajului excesiv. Totuși, între 1998–2003 am reintrodus în România brebul, castorul eurasiatic – 182 de indivizi  pe râurile Olt, Mureș și Ialomița. Acest proces de reintroducere a avut un mare succes și la noi în țară numărul castorilor estimându-se că în 2009–2013 aveam circa 1.500 de indivizi”, punctează biologul.

spot_img
Latest news
știri